Dětský kanál ČT zahájí 31. srpna, vznikne i kulturní Art

čtvrtek, 21. února 2013, 13:31 TV MediaGuru

Česká televize kromě dětského kanálu ČT:D plánuje také spuštění kulturního ČT Art.

První vysílání dětského kanálu České televize se divákům představí 31. srpna 2013. Kanál bude vysílat pod názvem ČT:D s barevným logem (na obrázku). Podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka se ČT ke spuštění kanálu na konci prázdnin rozhodla z důvodu květnových oslav 60. výročí televizního vysílání. „Dětský kanál by v narozeninovém mumraji trochu zapadl a vysílat jeden měsíc před prázdninami není dobré. Pro sobotu 31. srpna jsme se rozhodli proto, abychom dětem před začátkem školního roku během celého víkendu ukázali, že stojí za to jej sledovat," uvedl.

Dětský kanál bude vysílat pro dvě cílové skupiny dětí od 4 do 8 let a od 8 do 12 let. Vysílat bude denně od 6 hodin do 20:00. Primární cílovou skupinou jsou děti, sekundární pak jejich rodiče.

„Našim cílem je nabídnout alternativu pořadů s edukativním prvkem. Chceme si diváka vychovávat a chceme navázat na tradice dětské tvorby veřejnoprávní televize," uvedl výkonný ředitel nového kanálu Petr Koliha.

V dětském vysílání nebude chybět zpravodajský pořad. Krátké pětiminutové zprávy by měly být vysílány dvakrát denně včetně sportovních zpráv. Dopolední vysílání má být určeno především menším dětem a vycházet z tradic Kouzelné školky, odpoledne se pak má zaměřit na starší děti se zaměřením na vzdělávací pořady. O víkendu zařadí vysílání Studia kamarád nebo informačního magazínu Táto, mámo − co budeme dnes dělat?

ČT má navíc v plánu přijít i se svým šestým kanálem - kulturním s názvem Art. Ten bude prozatím, než se stane plnohodnotným kanálem, vysílat na jedné frekvenci s dětským kanálem. Od 20:00 přinese kulturní pořady v rámci vysílání ČT Art.  „V tuto chvíli vytváříme dva kanály v jednom. Oba budou separátně odděleny," popsal Dvořák s tím, že ČT se rozhodla zařadit kulturní pořady do hlavního vysílacího času.

Dětský kanál bude vysílat od 6:00 do 20:00, poté nastoupí kulturní vysílání ČT Art od cca 20:00 do 2:00, jehož vysílání zahájí kulturními zprávami. Kulturní kanál nabídne pravidelná programová okna věnovaná jednotlivým oblastem kultury a umění.

V pondělí získá hlavní vysílací čas divadlo v programovém okně s názvem Z první řady, v úterý současná česká hudba a pořady o výtvarném umění v programovém okně Galerie Kavky, ve středu dostanou prostor současné kulturní magazíny Artmix, 333 a Terra Musica, které doplní nový magazín o novinkách, trendech, a zajímavostech ve světových televizích Canale Grande. Čtvrtek bude patřit českému dokumentu a literatuře, pátek magazínu o filmu a novému průvodci kulturním Českem, Evropou a světem s názvem Kulturní bedekr. Sobotní komponované večery s názvem Je nám ctí budou věnované osobnostem, tématům nebo význačným akcím z oblasti kultury. Vysílání ukončí kontaktní pořad s hudbou a slovem Tečka sobotní noci. Neděle bude patřit světovému artovému filmu v původním znění a klasické hudbě.

Programové schéma ČT Art (pondělí -pátek, sobota-neděle)

kliknutím zvětšíte

S vysíláním klasické spotové reklamy nový kanál nepočítá.

Návrh programového schématu dětského kanálu ČT:D, po - pá

-mav-