Nova: Smlouvy máme uzavřené se stovkami klientů

pátek, 22. února 2013, 13:34 TV MediaGuru

Obchodní ředitel skupiny Nova Jan Vlček uvádí, že Nova už podepsala smlouvy se stovkami zadavatelů.

Počet inzerentů, kteří se domluvili se skupinou Nova na smlouvě o spolupráci v roce 2013, dosahuje podle obchodního ředitele Jana Vlčka stovek. „Smlouvy na rok 2013 máme už uzavřeny řádově se stovkami klientů. Na trhu jsou pak jednotky subjektů, jejichž cenové očekávání bylo založeno na nepodložených cenových příslibech jejich mediálních agentur, u nich je to pak složitější,“ řekl Vlček pátečnímu vydání deníku MF Dnes. Inzerentů, kteří zatím smlouvu s Novou neuzavřeli, podle Vlčka už není mnoho.

Mezi klienty, kteří zatím Nově na smlouvu nekývli, jsou ale i velcí televizní zadavatelé, např. Reckitt-Benckiser, Henkel ČR nebo Nestlé (pro Henkel a Nestlé zajišťuje nákup médií sdružení Group M, pro Reckitt-Benckiser Médea).

Jak už jsme uváděli, důvodem letošního vývoje obchodování na trhu televizní reklamy jsou jednak nové obchodní podmínky skupiny Nova (např. zavedení pásma super prime-time od 19:30 do 21:30, které je koncipováno jako prémiový blok s odpovídajícím naceněním, povinné předplatby kampaní, ale rovněž i slíbené cenové podmínky klientům v tendrech, které ale agenturám nebyly od televize garantovány). Podstatnou letošní novinkou je také zrušení bonusů, které Nova nebude agenturám vyplácet. To může způsobit problém těm agenturám, které svým klientům vyplácení bonusu v letošním roce garantovaly.

Aktuální pohled na vývoj v tomto týdnu ukazuje, že podíl skupiny Nova na celkových TRPs dosahuje cca 30 % (18.-21.2.) a oproti období před 14 dny se mírně zvýšil (28 %, 4.-7.2.), podíl skupiny Prima v tomto týdnu dosahuje 56 % vs. 59 % před 14 dny - za toto období přibylo na TV Nova deset zadavatelů.

Nova vedle obchodování na bázi dlouhodobé smlouvy umožňuje nákup prostoru i v rámci měsíčního obchodování.

TOP zadavatelé podle TRPs, 18.-21.2. 2013, TV Nova

Kraft Foods ČR 205
Novartis 204
Simply You Pharmaceuticals 158
Danone 140
Coty Česká republika 111
Škoda Auto 98
M Motors CZ 84
I.D.C. Praha 80
Porsche Česká republika 77
T-Mobile Czech Republic 75
Zentiva 75
Karlovarské minerální vody 73

Zdroj: Admosphere, přepočítáno na 30vteřinové spoty

-mav-