Začíná vysílat Prima Zoom, čtvrtý kanál Primy

pátek, 01. února 2013, 07:40 TV MediaGuru

Od 20:00 zahájí v pátek 1. února vysílání čtvrtý kanál skupiny Prima.

Čtvrtý kanál skupiny Prima – Prima Zoom – zaměřený na poznávání života lidí, zvířat a planety zahájí dnes ve 20:00 vysílání. Pod sloganem „Poznejte svět zblízka" chce přinášet dokumentární pořady z produkce BBC, National Geographic či Discovery. První den vysílání diváci uvidí začátek série BBC Mořští velikáni. Zoom bude celkově vysílat 18 hodin dokumentů denně, z čehož tři hodiny věnuje prémiérovým dokumentům.

Jak pro MediaGuru.cz uvedl programový ředitel Primy Petr Vladyka, očekávání skupiny od nového kanálu jsou velká. „Myslíme si, že Prima Zoom by mohla mít rychlý nástup," řekl s tím, že návštěvnost webu PrimaZoom.cz může být určitým signálem. Web, který Prima k novému kanálu už spustila na začátku ledna, navštíví denně cca 9 tis. uživatelů. Prima také vychází z toho, že podobně zaměřené pořady na kanále ČT2 získávají 10%-12% podíl na sledovanosti.

Programové bloky dokumentárních pořadů Prima Zoom mají mít každý den jiné téma. V pondělí se Prima Zoom zaměří na největší katastrofy, v úterý nabídne pohled do historie a ve středu bude vysílat dokumenty o přírodě. Čtvrtek bude patřit válečným tématům, v pátek podmořskému světu. Sobotní blok se soustředí na svět zvířat, nedělní na vesmír.

V rámci internetového vysílání Prima Zoom bude pro diváky připraveno 60 dokumentů měsíčně, FTV Prima tak uplatní právo na dvě třetiny obsahu z TV pro internet.

Na dokumenty zaměřená televize v nabídce volně dostupných kanálů zatím chyběla. K jejímu spuštění Primu mimo jiné inspirovala nadprůměrná sledovanost dokumentů vysílaných na druhém programu České televize (ČT). V rámci placených programů dostupných přes kabel nebo satelit se na dokumenty o historii či přírodě soustředí například stanice Viasat společnosti Viasat Broadcasting UK, která je stejně jako FTV Prima součástí švédské mediální skupiny Modern Times Group.

FTV Prima nabízí nové stanice se zhruba dvouletým odstupem. Její první tematický kanál Prima Cool odstartoval v dubnu 2009, předloni v únoru pak zahájil ženský kanál Prima Love.

Jinou strategii volí konkurenční Nova, která loni spustila hned dva nové kanály a letos plánuje další. V červenci se portfolio komerční TV jedničky rozšířilo o mužský kanál Fanda, v prosinci pak Nova spustila na zábavu zaměřený kanál Smíchov. Sedmý kanál s názvem Telka má zahájit koncem února. Nový kanál letos plánuje spustit také ČT. Její dětský program ČT3 má odstartovat v září.

-mav-, -čtk-