Americká firma platí za sledování TV reklam

čtvrtek, 28. března 2013, 07:34 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Odměnou divákům televizních reklam jsou virtuální peníze, které lze využít k pronájmu filmů a televizních pořadů.

Se zajímavým obchodním modelem vstoupila na americký trh tamní streamingová služba HitBliss. Za filmy, televizní pořady a další video obsah diváci neplatí pomocí předplatného či ve formátu pay per view, nýbrž sledováním televizních reklam.

K pronájmu jednoho celovečerního filmu postačí shlédnutí čtyři až šesti minut komerčních spotů, v závislosti na konkrétním snímku. Projekt, který je v testovací fázi, umožňuje sledování filmových hitů většiny holywoodských studií po čtyřech měsících od vstupu do kin. Televizní pořady jsou pak k dispozici den po odvysílání.

Aplikace, která prozatím funguje jen v klasických počítačích a laptopech, umožňuje díky registračním údajům poměrně detailní cílení. Čím více detailů o sobě lidé prozradí, tím rychleji se jim načítá kredit.

Aby firma předešla sledování reklam na prázdno, sleduje aktivitu uživatele během reklamních spotů. Čas u sledovaných spotů přestane měřit okamžitě poté, kdy uživatele přepne do jiného okna či ztlumí zvuk. Stejně tak se kredit přestane navyšovat, neodpoví-li divák do několika vteřin na nepravidelně se objevující vyskakovací okno s otázkou, zda reklamu sleduje.

Odměny uživatelům za interakci s reklamou se jako byznys model objevují pravidelně. Vloni se například kanadská firma rozjela službu, v rámci níž platila uživatelům sociálních sítí za komerční obsah sdílený skrze jejich profil.

-lmr-