Deník budoucnosti vydělal po osmi dnech milion euro

čtvrtek, 04. dubna 2013, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Nizozemský onlinový deník přichází se zcela novým konceptem a novým modelem financování.

Nizozemský deník De Correspondent, který má začít vycházet letos v září, stihl pár dnů po oznámení vznikajícího titulu získat více než milion euro na svůj provoz. Onlinový deník, který se chce zaměřovat na kvalitní žurnalistiku s důrazem na analýzy, detailní informace a komentáře a který má vycházet bez reklamy, inkasoval od potenciálních čtenářů po osmi dnech od zahájení kampaně k novému projektu 1,3 mil. euro.

K titulu se k dnešnímu dni přihlásilo více než 17 tis. uživatelů, jejichž souhrnná částka je půl roku před startem na 115 % plánovaných a nezbytných příjmech. Čtenáři souhlasili, že přispějí roční částkou ve výši 60 euro na to, aby deník, zakládající si na kvalitní žurnalistice, mohl vzniknout.

Připravovaný online deník se kromě odlišného pojetí žurnalistiky má vyznačovat i odlišným modelem financování: přispívat na něj mají právě čtenáři, kteří se zároveň mohou na deníku podílet. Ten bude dostupný výhradně online, a to v podobě pro počítače, tablety a chytré telefony.

Mezi hlavní cíle deníku De Correspondent má patřit důraz na kvalitní žurnalistiku, nikoli na zisk, posun od „zpráv” k objevování nového, odklon od cílových skupin a příklon k uvažujícím čtenářům či už zmiňovaná absence inzerce.

Projekt je amsterdamským startupem, se kterým přišli bývalý šéfredaktor deníku NRC Text Rob Wijnberg a zakladatel digitální designové agentury Momkai Haral Dunnink.

-mav-