Erik Best: Střety zájmů ničí český mediální trh

čtvrtek, 25. dubna 2013, 10:38 Internet & Mobil MediaGuru

Internet může otupit postupující koncentraci a rostoucí střety zájmů českých mediálních podnikatelů, myslí si Erik Best.

Publicista Erik Best se domnívá, že rostoucí koncentraci na mediálním trhu a zvyšující se vliv podnikatelů s různými zájmy, může vyvážit tlak na mediální asociace a jejich členy, aby střety zájmů zakázaly. Online média jsou pak podle jeho mínění kanálem, který tyto střety zájmů může rozbít. Best to uvedl na čtvrteční internetové konferenci Internet Advertising Conference 2013.

„V USA není internet součástí establishmentu a má možnost rozbít střety zájmů. Musí se ale už na tom začít pracovat. Koncentrace bude za pět let obrovská, času máme ještě méně,” uvedl.

Best ve svém příspěvku nejprve představil hlavní podnikatele tuzemské mediální scény. Zmínil, že podnikatel Andrej Babiš, v současnosti vydavatel regionálních týdeníků 5+2 dny a čerstvě majitel slovenského Ecopressu, má politické i komerční cíle a podle Besta „chce nejvíce bránit své impérium“.

Zdeněk Bakala, majitel vydavatelství ekonomického tisku Economia, si podle Besta kupuje média ne proto, aby na nich vydělával. „Chce nás přesvědčit, že některé kradené peníze jsou čistší než jiné, to je můj soukromý pohled,“ uvedl směrem k blízkým vazbám Zdeňka Bakaly na okruh lidí spjatý s bývalým prezidentem Václavem Havlem.

Ještě složitější je podle Besta postavení podnikatele Františka Savova, majitele vydavatelství Mladá fronta. „Může použít konexí na státní správu, aby dotoval mediální subjekty. Jeho dlouhodobý cíl ale neznáme,“ odhaduje Best.

Dodal, že Savov spolupracuje s dalším podnikatelem – Jaromírem Soukupem, majitelem mediální agentury Médea. „Má mediální agenturu, má PR agenturu, vydavatelství, televizi, bude mít možná i peoplemetry...díky penězům od ČEZ a Lesů ČR kupuje oslabené společnosti,“ popsal Best s dovětkem, že Asociaci komunikačních agentur střet zájmů nevadí. Právě ale střety zájmů podle jeho názoru mediálnímu trhu neprospívají.

-mav-