Time Warner letos většinový podíl v CME nezíská

čtvrtek, 02. května 2013, 08:47 TV MediaGuru

Time Warner se může za tři roky rozhodnout, zda promění preferenční akcie v běžné kmenové akcie.

Veřejná nabídka akcií společnosti Central European Media Enterprises (CME), majitele TV Nova, kterou v pondělí 29. dubna oznámila v návaznosti na své kvartální výsledky, bude mj. znamenat, že Time Warner v letošním roce větší jak 50% podíl v CME nezíská.

CME v pondělí informovala, že zahájila veřejnou nabídku akcií, díky které chce získat 174 milionů dolarů. Upozornila však, že konečná částka a termín dokončení budou záviset na situaci na trhu. Společnost Time Warner, která v současnosti v CME drží podíl ve výši 49,9 %,  přitom potvrdila, že hodlá využít svého práva a koupit 49,9 % z této emise akcií. Time Warner zároveň uvedla, že v rámci privátního úpisu odkoupí akcie třídy B v hodnotě 200 mil. USD. Jejich nominální cena představuje 1000 USD. CME se po třech letech může rozhodnout tyto akcie splatit či místo nárůstu jejich hodnoty platit Time Warneru dividendy. Time Warner se může rozhodnout za tři roky přeměnit tyto preferenční akcie v běžné kmenové akcie.

„Pokud by akcie byly upsány za 20denní průměr (nyní 4,1 USD), představovalo by to pro nás nepříznivý ředicí efekt vzhledem k naší dosavadní cílové ceně 6 USD. Rizikem je rovněž objem emise, tj. zda se podaří upsat akcie za celkovou plánovanou sumu 174 mil. USD. Jako další nepříznivou zprávu vidíme fakt, že Time Warner momentálně nepřekročí 50 %, ačkoli v budoucnu tuto hranici pravděpodobně překročí díky konverzi preferenčních akcií do kmenových. Krátkodobě proto hodnotíme emisi akcií negativně,“ komentoval emisi analytik J&T Pavel Ryska. Dodal, že vzhledem k získání nových prostředků J&T očekává, že firma sníží svoje zadlužení asi o 25 % a podaří se jí rovněž levněji přefinancovat ostatní dluhy. To dlouhodobě sníží úrokové náklady a vylepší volné cash flow firmy.

Jak už CME rovněž uvedla, má v plánu použít získaných 300 mil. USD z veřejného úpisu ke zpětnému odkupu dluhopisů splatných v roce 2016. Smlouvy, které limitují podíl Time Warneru ve firmě na 49,9 %, budou prodlouženy do 30. června 2013.

Time Warner ve středu 1. května informovala o svých výsledcích za první čtvrtletí 2013. Čistý zisk firmy stoupl na 720 mil. USD z 583 mil. USD v prvním čtvrtletí 2012. Celkové výnosy zůstaly na loňské úrovni 6,9 mld. USD. Na výsledku se odrazil růst v divizi kabelových sítí, který převládl nad oslabením v divizích filmů, televizní zábavy a vydavatelství.

-mav-