Time Warner může zvýšit hlasovací práva v CME

neděle, 16. června 2013, 10:37 TV MediaGuru

Evropská komise souhlasí s tím, aby Time Warner mohla uplatnit svá hlasovací práva ve výši 49,9 %.

Americká mediální skupina Time Warner může uplatnit hlasovací práva ve společnosti Central European Media Enterprises (CME), a to v poměru ke svému podílu 49,9 procenta. Oznámila to v pátek Evropská komise, podle které tento krok nenaruší konkurenci. Hlasovací práva Time Warner nyní na základě smlouvy uplatňuje zakladatel CME Ronald Lauder, platnost smlouvy ale na konci tohoto měsíce skončí. CME v tuzemsku vlastní televizi Nova a další stanice.

„Vyšetřování komise potvrdilo, že navrhovaná transakce nebude mít negativní vliv na konkurenci, protože aktivity stran se převážně doplňují a navzájem si přímo nekonkurují," citovala ze sdělení komise agentura Reuters. Time Warner je mimo jiné majitelem sítě kabelové televize HBO a filmového studia Warner Bros.

Společnost CME v prvním čtvrtletí prohloubila ztrátu po zdanění na zhruba 109 milionů dolarů (2,1 miliardy Kč) po ztrátě 13,8 milionu USD ve stejném období loni. Výsledek souvisel s letošní změnou prodeje reklamy, kvůli které firmě klesly také výnosy, a to zhruba o 18 procent 137 milionů dolarů.

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV. Vedle České republiky firma provozuje televizní stanice rovněž na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku.

Největším akcionářem CME je právě společnost Time Warner. Zakladatel CME Ronald Lauder vlastnil na konci loňského roku 6,4 procenta akcií. S akciemi firmy se obchoduje na trhu Nasdaq v USA a na pražské burze cenných papírů.