Týdeník Dotyk má přes 15 tisíc stažení

pondělí, 17. června 2013, 15:14 Internet & Mobil MediaGuru

Tabletový magazín Dotyk si od května stáhlo už 15 tisíc majitelů tabletů. Týdeník se tak šíří rychleji, než plánoval.

První český tabletový magazín Dotyk vydavatelství Tablet Media dosáhl od svého spuštění na začátku května už 15 tisíc stažení. Pro MediaGuru.cz to uvedl majitel vydavatelství Michal Klíma.

Znamená to, že první český tabletový magazín překonal původně plánovanou hranici mnohem rychleji, než plánoval. Před svým startem totiž uváděl, že za úspěch bude považovat deset tisíc stažení do konce letošního roku. Na úroveň 15 tisíc stažení se dostal po měsíci a půl své existence.

V počtu stažení má tak Dotyk slibně nastartováno, aby se postupem doby dotáhl na zásah, kterého dosahují tuzemské zpravodajské nebo společenské týdeníky. Například podle dubnových dat ABC ČR představoval průměrný prodaný náklad týdeníku Respekt 34 tisíc výtisků, týdeníku Reflex 55 tisíc výtisků. V případě ekonomických týdeníků začíná být – alespoň v hrubém pohledu vyjádřeném počtem stažených aplikací – zásah srovnatelný. Prodej týdeníku Euro dosáhl letos v dubnu 19 tisíc a Ekonomu 15 tisíc výtisků. Zaměření magazínu Dotyk je obecné, prochází napříč celou společností.

Týdeník Dotyk je prvním českým tabletovým magazínem. Obchodní model magazínu stojí především na příjmech z reklamy, titul je v App Storu nebo Google Play ke stažení zdarma. Od poloviny května si mohou obsah stahovat i majitelé smartphonů s operačním systémem Android a majitelé telefonů iPhone. Vydavatelství počítá, že by se magazín mohl dostat na nulu za tři roky existence.

Počet majitelů tabletů v Česku roste. Podle výzkumu Media projekt za poslední loňské čtvrtletí a první letošní čtvrtletí představoval více než 600 tisíc (tj. 7 % populace), což ve srovnání s předešlým měřeným čtvrtletím znamená nárůst o 40 %. V absolutních číslech nejvíce tabletů vlastní lidé ve věku 30-39 let. Výzkum Media projekt dotazuje populaci 12–79 let.

-mav-