Blesk.cz bude mít částečně personalizovaný obsah

čtvrtek, 11. července 2013, 07:49 Internet & Mobil MediaGuru

Společnost Ringier Axel Springer CZ představí na podzim novou podobu serveru blesk.cz.

Společnost Ringier Axel Springer CZ, mj. vydavatel bulvárního deníku Blesk, spustila od středy 10. července v beta verzi novou podobu svého webu blesk.cz. Uživatelé, kteří přijdou na stránky blesk.cz, mají možnost přepnout si stávající verzi webu do podoby, kterou provozovatel začal právě testovat.

Podle ředitele digitálních médií Ringier Axel Springer CZ Matěje Huška se blesk.cz v ostrém chodu představí letos na podzim. Období prázdnin chce ale využít k tomu, aby sbíral reakce uživatelů a jejich podněty případně zapracoval.

Ambicí webu je nabízet co nejpestřejší denní koktejl informací o celebritách, showbyznysu, zpravodajství a sportu. „Zejména v případě informací o celebritách a sportu disponujeme nejlepším týmem redaktorů v zemi,“ myslí si Matěj Hušek a naznačuje tak, ve kterých oblastech chce web být silnější než konkurence.

Právě obsahové změny mají být jedním z hlavních dvou pilířů, na kterém redesign webu stojí. Citelně se chce opírat také o videomateriály, které se už teď objevují na novém videokanálu TV.Blesk, který  Ringier uváděl v polovině června. Měsíčně nabízí až 200 videopříspěvků.

Druhým pilířem redesignu blesk.cz je technologická inovace. Provozovatel staví nový web tak, aby se do určité míry personalizoval a nabízel uživatelům, kteří na web přicházejí opakovaně, relevantní obsah podle jejich předcházejícího výběru témat. Nabízené texty by se tak měly např. přizpůsobovat zájmům a pohlaví uživatele. Z devadesáti procent ale bude obsah shodný pro všechny uživatele, do budoucna se může toto procento snižovat a naopak zvyšovat procento personalizovaného obsahu. „Nejsme schopni nabízet všem lidem zcela různý obsah, ale budeme se snažit nabízet jim obsah, který jim v tu chvíli bude nejvíce chutnat. Část textů bude targetovaná, aby čtenáři získali pro ně nejdůležitější informace,“ přiblížil Matěj Hušek.

Uvedený přístup vychází z faktu, že stále více uživatelů přichází z chytrých mobilů na plné verze webů. Tento trend bude podle přesvědčení Ringier Axel Springer CZ sílit. „Chceme, aby uživatelé, kteří přicházejí z mobilu, si mohli web pohodlně přečíst, a proto ho chceme nabídnout v podobě, na kterou jsou zvyklí,“ uvedl Matěj Hušek s tím, že Ringier se ale vyhýbá tzv. responsivnímu designu (obsah se přeskládává podle velikosti displaye zařízení), protože ho nepovažuje za komfortní pro uživatele.

-mav-