Mafra chystá fúzi před převzetím Agrofertem

čtvrtek, 18. července 2013, 17:16 Tisk MediaGuru

Společnosti Mafra Media a Metro ČR zaniknou, jedinou nástupnickou firmou bude Mafra.

Vydavatelská skupina Mafra zjednoduší svou majetkovou strukturu v souvislosti s oznámeným převzetím společností Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ve skupině zaniknou dceřiné společnosti Mafra Media a Metro ČR, jedinou nástupnickou firmou bude Mafra. Vyplývá to z informací zveřejněných ve Sbírce listin.

Společnost Mafra Media, v níž má Mafra téměř 99procentní podíl, vlastní provozovatele dvou rádií, a to firmu 4S Production která drží licenci pro metropolitní Expres radio zaměřené především na britskou hudbu, a společnost RKR, která má licenci pro Classic FM. Další dceřinou společností je Stanice O, která zajišťuje chod hudebních televizí Óčko a Óčko Gold.

Druhou společností, která by plánovanou fúzí měla zaniknout, je Metro Česká republika, vydavatel bezplatného deníku Metro.

O fúzi musí rozhodnout valné hromady obou zanikajících společností, tedy Mafra Media a Metro ČR, a také dosavadní vlastník Mafry, německá Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft.

O zániku společnosti Mafra Media již byla informována také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, kterou provozovatelé rádií v tomto týdnu požádali o změnu licenčních podmínek „spočívající ve změně seznamu akcionářů v důsledku fúze jediného akcionáře se společností Mafra".

Jak jsme informovali na začátku července, provozující společnosti rádií Classic a Expres budou převedeny na mateřskou společnost Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Otevřené jsou varianty, že rádia převezme jiný vlastník, nebo že budou pokračovat ve skupině pod novým majitelem Andrejem Babišem.

Základní kapitál Mafry, jako nástupnické společnosti, se podle zveřejněného projektu nezmění a zůstane 1,8 miliardy korun. Bude tvořen 17 kmenovými akciemi v hodnotě 100 milionů korun a stem akcií v milionové hodnotě ve vlastnictví původního německého vlastníka.

Miliardář Babiš oznámil koupi mediální společnosti od německé Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft v červnu. Představil ji jako součást chystané mediální divize, do které již dříve patřily regionální týdeník 5plus2 a vydavatelství Ecopress, které na Slovensku vydává deník Hospodárske noviny.

Mafra dále vydává deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny a provozuje internetové portály iDnes.cz a lidovky.cz. Její aktivity zahrnují také virtuálního mobilního operátora Mobil.CZ.