ČT v sobotu odstartuje dva nové kanály: ČT:D a ČT art

pátek, 30. srpna 2013, 15:38 TV MediaGuru

Od soboty 31. srpna se počet kanálů provozovaných Českou televizí rozšíří o dva.

Dětský kanál, s jehož uvedením kandidoval Petr Dvořák na post generálního ředitele České televize, bude tento víkend uveden v život. Spolu s ním zahájí ČT i vysílání kulturního kanálu ČT art. Oba nové kanály ČT budou vysílat na sdílené pozici: dětský ČT:D od 6:00 do 20:00 o od 20:00 kulturní art. Do budoucna se přitom počítá s tím, že ČT art se osamostatní na vlastní pozici.

Dětský kanál ČT:D chce přinášet nejlepší českou i zahraniční hranou a animovanou tvorbu.V éteru se poprvé objeví 31. srpna 2013 v 6:00. Určen je především dětem ve věku 4-12 let.

Nový kanál chce klást důraz především na zábavné vzdělávání. „Chceme být televizí pro děti, chceme je zábavným způsobem vzdělávat a informovat. Ambicí je vytvořit z Déčka pro děti kanál první volby,“ uvedl k cílům výkonný ředitel kanálu Petr Koliha.

Dětský kanál bude obsahovat i zpravodajství. „Běžné zprávy ze servisu ČT24 budeme překládat do dětského jazyka,“ představil na červnové tiskové konferenci Petr Kopecký.

Vedle televizního vysílání bude paralelně vedení dětského kanálu budovat internetové dětské médium, na kterém by se například v oblasti vzdělávání měly objevovat odbornější informace. Webové stránky byly spuštěny v pondělí 17. června 2013.

Základními pilíři programové tvorby kanálu ČT:D jsou: animovaná tvorba, zábavné vzdělávání, magazíny, zábavní a soutěžní pořady, zpravodajství a publicistika a sport a cvičení.

Z jednotlivých pořadů se například objeví původní české seriály Špačkovi v síti času, který má navázat na tradici úspěšných fanatazijních seriálů typu Návštěvníci nebo Arabela, dále seriál sitcomového typu Mazalové, z animované tvorby např. To si piš, to je myš nebo Nejmenší slon na světě. Nebudou chybět ani Studio Kamarád, Kouzelná školka nebo Planeta YÓ.

Podle výkonného ředitele Déčka budou dvě třetiny vysílání převzaté ze zahraničí, zejména od BBC či německé ZDF. Patří k nim například Pošťák Pat, Bořek stavitel, Tučňák Pingu, Kačeří příběhy, Chip a Dale, Gumídci, ale i nové českým dětem zatím neznámé seriály.

Kanál bude vysílat každý den od 6:00 do 20:00.

Ranní a dopolední schéma kanálu ČT:D (kliknutím zvětšíte)

Odpolední program kanálu ČT:D

Podvečerní a večerní program kanálu ČT:D

Kulturní program ČT art, jehož vysílání bude následovat od 20:00, rozdělí týden do pravidelných programových bloků. Svůj čas budou mít divadelní a operní představení, dokumentární filmy, kulturní magazíny i artové filmy.

Podle výkonného šéfa ČT art Tomáše Motla má kanál především nabídnout další prostor pro kulturní pořady, které dosud měly své místo zejména na ČT2.

ČT art bude každý den plnit několik hodin hlavního vysílacího času. „Je to kombinace původní tvorby, akvizic nakoupených v zahraničí a toho nejlepšího, co nabízí archiv,“ řekl Motl. Hlavní vysílací čas podle něj představuje především „tlak na kvalitu”, program navíc prý není zaměřený na sledovanost, ačkoli svého diváka má. „Je to divák náročný, ale pokud s ním hrajete fér, je věrný,“ dodal šéf nového kulturního kanálu.

Vysílání každý den bude začínat zpravodajským pořadem Události v kultuře, na který volně naváže kritická diskuse Artefakta. Po nich mají následovat pravidelná „okna“. V pondělí půjdou divadelní či operní představení, v úterý výběr koncertů nejzajímavějších pop-rockových kapel, ve středu to budou kulturní magazíny jako Artimx, Třistatřicettři či nový pořad Monoskop, první pořad věnovaný televizní tvorbě. Ve čtvrtek na obrazovkách dostanou prostor dokumentární filmy, v pátek má být na programu to nejlepší z hudebních cyklů a v sobotu komponované večery. Závěr týdne má patřit magazínu Divadlo žije, po kterém budou následovat evropské a světové filmy, a to výhradně s titulky.

Inspirací ČT art byla například německo-francouzská stanice Arte, se kterou má veřejnoprávní televize v budoucnu podepsat takzvanou asociační dohodu. K dalším zdrojům inspirace podle ČT patří například polská TV5, ZDF Kultur či kulturní Mezzo.

Programové schéma kanálu ČT art (kliknutím zvětšíte)

Informace o tom, jak je možné nové kanály naladit, najdete zde.

-mav-