Největší značky vloží na YouTube 78 videí za měsíc

pondělí, 19. srpna 2013, 00:56 Internet & Mobil MediaGuru

Světové značky sázejí častěji na videoreklamu na YouTube. Od roku 2009 se zvýšil počet spotů o 79 %.

Tempo se má přitom ještě zrychlovat. Alespoň to tvrdí nejnovější globální studie. Realizovala ji společnost Pixability, která se věnuje video marketingu. Za vzorek si vzala sto největších světových značek jako je Disney, Pepsi, IKEA a další. Podle výzkumu všechny top firmy bez výjimky využívají v určité míře YouTube jako propagační nástroj.

Od roku 2005, kdy byla tato největší síť pro sdílení videosouborů založena, dokázaly nejznámější značky vytvořit na 1 378 kanálů, které obsahují na 258 000 videí s celkovým zhlédnutím 9,5 bilionu. Od roku 2009 se pak počet publikovaných spotů navýšil o 73 %, průměrně o 8 000 videí za měsíc. Předpokládá se, že v období 2013-2015 vytvoří značky jeden milion nových videospotů. Průměrně má každá z top značek cca 14 kanálů, 187 videí na každém z nich a průměrné zhlédnutí jednotlivých spotů 37 000 uživateli.

Podle studie existuje závislost mezi tím, kolik videí daná firma produkuje a tím, kolik lidí se na jednotlivá z nich dívá. Tedy čím víc spotů značka na YouTube umístí, tím víc spotřebitelů bude jednotlivé z nich sledovat. Průměrně každá z firem umístí na server za měsíc na 78 videí, nejvýraznější podíl na tom mají mediální konglomeráty, které jsou schopné vyprodukovat i 500 příspěvků za měsíc. Tahounem je Disney a Thomson Reuters.

Zajímavé je, že i přes velkou konkurenci na YouTube se v reklamní strategii jednotlivé firmy příliš neliší. Alespoň ne v počtu příspěvků. Nejaktivnější odvětví jsou podle studie: média, B2C, technologie, B2B a automobilový průmysl. Naopak nejméně jsou aktivní výrobci luxusního a rychloobrátkového zboží a finančních služeb.

Jedna z věcí, která firmy na YouTube přitahuje, je životnost reklamního spotu. Zatímco novinky na Facebooku vydrží zhruba 22 hodin, na YouTube je to o mnoho déle. Průměrné video získá 40 % ze svého celkového zhlédnutí během prvních tří týdnů. Dalších 30 % zhlédnutí následuje mezi čtyřmi až dvanácti týdny a posledních 30 % zhlédnutí spotřebiteli přichází obvykle mezi dvanáctým a padesátým druhým týdnem. Tím je YouTube unikátní, a proto je i tak oblíbený jako marketingový nástroj.

Na druhou stranu počet zhlédnutí jednotlivých videí není nadměrný. Přes polovinu spotů největších značek vidělo méně než 1000 uživatelů. A pouze 1 300 videí (0,6 %) se dokázalo dopracovat k více jak milionovému zhlédnutí.

-ver-