Kvapilová v České televizi definitivně končí

středa, 11. září 2013, 11:42 TV MediaGuru

Bývalá šéfka Nových médií ČT Pavlína Kvapilová definitivně odchází z České televize. Dostala výpověď.

Šéfka Nových médií v České televizi (ČT) Pavlína Kvapilová odmítla přeřazení do jiné funkce, a definitivně tak v televizi skončí na konci listopadu. Vedení ji odvolalo z pozice, na níž byla od října 2011. Na dnešním brněnském zasedání Rady ČT to uvedl generální ředitel Petr Dvořák. ČT bližší důvod neuvedla. Kvapilová reagovala, že jí žádné pracovní místo nebylo nabídnuto. Své odvolání z funkce, kterou zastávala od října 2011, považuje za neplatné. Krok vedení dává do souvislosti se svým veřejným vystoupením na podporu moderátorky Daniely Drtinové. „Její funkci bude dočasně vykonávat její zástupce Petr Svatoš. Hledám člověka, který bude jejím nástupcem," řekl Dvořák.

Podobně se televize vypořádala i s Drtinovou, které nabídla alternativu v podobě moderování vlastního pořadu Interview ČT24, které ponese její jméno. Dvořák uvedl, že nabídku pořadu s vlastním jménem považuje za profesní růst. Drtinová v souvislosti s přesunem, který kritizovaly také odbory, řekla, že z Událostí, komentářů neodchází dobrovolně. Později ale nabídku na moderování vlastního pořadu přijala.

Ve svém srpnovém prohlášení se Kvapilová obávala, že současná situace kolem zpravodajství ČT může výrazným způsobem narušovat důvěryhodnost média veřejné služby před stěžejními sněmovními volbami. Kvapilová tak žádala ČT o vysvětlení, proč má Drtinová pořad opustit. O vysvětlení stažení Drtinové z pořadu požádal také její kolega Martin Veselovský.

Kvapilová, která v ČT působí více než šest let, převzala funkci ředitelky Nových médií od současného ředitele programu ČT Milana Fridricha. Tým Nových médií tvoří nyní zhruba 100 lidí. Devětatřicetiletá Kvapilová v ČT mimo jiné uváděla pořad Hydepark. Před nástupem do České televize pracovala v Českém rozhlase, mimo jiné jako zpravodajka v Bruselu.