Čásenský: Zpoplatnění velkých webů je vyloučeno

středa, 23. října 2013, 17:15 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Konkurence Seznamu brání v zpoplatnění největších zpravodajských webů.

Zpoplatnění největších tuzemských zpravodajských webů je na dlouhou dobu vyloučeno, řekl na konferenci Czech Internet Forum v rámci diskuse o placeném obsahu šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský. Zároveň vyloučil, že by majitel serveru iDnes.cz přistoupil k jeho zpoplatnění. „O zpoplatnění iDnes.cz vůbec neuvažujeme. Jednak proto, že příjmy serveru stojí na reklamě a za druhé proto, že v momentě, kdy na trhu existuje Seznam.cz jsou velké servery z úvah o zpoplatnění vyloučeny,“ řekl šéfredaktor MF Dnes.

Příjmy z prodeje obsahu na dalších elektronických zařízeních (tablet, mobil) jsou podle Čásenského zatím nízké, i když ukazují, že v Česku existuje skupina lidí, která je ochotna platit za obsah. Určitou budoucnost v prodeji obsahu je možné spatřovat v tabletech, i když i ta je podle šéfredaktora MF Dnes limitující. Situaci navíc podle jeho názoru neprospívá, pokud vydavatelé nadsazují čísla o prodaných elektronických verzích, nebo ta jsou uměle navýšena darováním předplatného v rámci zakoupeného produktu. „Důležité je, kolik obdarovaných se stane skutečnými předplatiteli,“ je přesvědčen Robert Čásenský.

V diskusi dále mj. vystoupil i Miroslav Motejlek, majitel webu motejlek.com, který posluchačům přiblížil své začátky na poli placeného obsahu. „Hledal jsem možnosti, jak se uživit. Zkusil jsem tedy zprávy zpoplatnit a během prvních deseti dnů jsem získal osm předplatitelů,“ uvedl Motejlek s tím, že projekt se letos rozšířil i dále – tištěný Motejlek Art, v čem bude dále pokračovat.

Motejlek zároveň účastníkům prozradil, že jeho úvaha směřovala i k založení nového zpravodajského webu, který by byl postaven na elitních novinářích. Ukázalo se ale, že vytipovaní novináři nechtějí vstupovat do existenčně nejistého projektu a že by jich nebylo dostatek. Celkově se domnívá, že média čekají obrovské změny.  „Změny nastartoval vstup Babiše do médií a další oligarchové budou mít také zájem. Největší změna může nastat u Blesku, který se po případném prodeji může přiblížit britskému bulváru a být tak víc politicky a byznysově orientovaný,“ myslí si Motejlek.

Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo se domnívá, že média zažívají nejkritičtější období po roce 1989. „Nikdo neví, jak z této situace ven. Hlavním problémem jsou chybějící prostředky na zpravodajský provoz. Co bylo dříve běžné, je dnes nemyslitelné,“ řekl účastníkům konference Šídlo.

-mav-