Do napětí v ČT se vkládá FITES, podporuje stěžovatele

úterý, 05. listopadu 2013, 13:42 TV MediaGuru

Do konfliktu v redakci zpravodajství ČT se vkládá i FITES a iniciativy, od Rady ČT chtějí prošetření.

Filmový a televizní svaz (FITES) a občanské iniciativy podporují v dopise zaslaném Radě ČT 23 redaktorů, kteří sepsali stížnost na praktiky ve zpravodajské redakci ČT. Radu ČT zároveň vyzývá, aby stížnost prošetřila.

„Zatímco dopis redaktorů obsahuje doložitelná fakta, reakce vedení televize je zavádějící. Fakty se nezabývá a prohlášení označuje za anonymní. Garantem 23 podpisů je přitom předseda Rady České televize (tedy kontrolního orgánu veřejnosti) a počet petentů je zcela irelevantní, neboť dopis uvádí konkrétní pochybení a nepřijatelné cenzorské zásahy. Vedení ČT také mediálně zneužilo petici na podporu šéfa zpravodajství Zdeňka Šámala jako text, který údajně vyvrací tvrzení obsažená v dopise 23 redaktorů,“ uvádí se mj. v dopise FITESu adresovaném Radě ČT.

Situace v České televizi, respektive v redakci zpravodajství je velmi nepřehledná a televizi veřejné služby posílání peticí přes média spíš škodí. Z 23 redaktorů, kteří měli sepsat stížnost na situaci ve zpravodajství, kde mj. naznačují úpravy reportáží ve prospěch prezidenta Miloše Zemana a strany SPOZ, jsou známi pouze dva signatáři Adam Komers a Daniela Drtinová. Kritizují především přístup šéfredaktora zpravodajství Petra Mrzeny. Vedení ČT údajně jména ostatních 21 redaktorů nezná. Mají být známa jen předsedovi Rady ČT Milanu Uhdemu.

V reakci na tuto stížnost vznikla v redakci zpravodajství petice 61 redaktorů, editorů a moderátorů zpravodajství, kteří jmenovitě vyjádřili podporu Zdeňku Šámalovi, řediteli zpravodajství ČT. V petici odmítli zaujatost zpravodajství ČT. Pod petici se zaměstnanci ČT podepsali, aby svým slovům dodali váhu. Údajně si nepřáli, aby se jejich jména dostala na veřejnost, ČT je však médiím poskytla.

Následně vznikla ještě třetí petice, ve které 16 z těchto 61 zaměstnanců vysvětluje, že petici na podporu Zdeňka Šámala sepsali proto, že se obávali jeho odvolání vedením ČT. Redaktoři tak stojí za Zdeňkem Šámalem, jejich podpora Petru Mrzenovi ale vyslovena nebyla.

Dopis FITES Radě ČT

-mav-