Potvrzeno: Balšínek končí v LN, noviny řídí Vačkov

středa, 13. listopadu 2013, 12:44 Lidé, Tisk MediaGuru

Dalibor Balšínek opouští LN k dnešnímu dni, řízením je pověřen Veselin Vačkov.

Na základě dohody mezi vedením mediální skupiny Mafra a Daliborem Balšínkem opustí Dalibor Balšínek pozici člena představenstva Mafra a šéfredaktora Lidových novin ke dni 13. 11. 2013. Řízením redakce Lidových novin je pověřen Veselin Vačkov, který vedl Lidové noviny před příchodem Dalibora Balšínka. Mafra odchod Dalibora Balšínka ve středu oficiálně oznámila.

„Rozcházíme se v dobrém. Jsem přesvědčen, že Lidové noviny mají před sebou budoucnost a nemám žádnou pochybnost o tom, že značka Lidových novin bude i nadále hrát ve společnosti významnou roli, protože jsou i kulturní institucí,“ říká Dalibor Balšínek.

„Jsme si vědomi významu a hodnoty značky Lidových novin a uděláme maximum proto, abychom její postavení na mediálním trhu ještě upevnili,“ řekl předseda představenstva skupiny Mafra Štěpán Košík.

Dalibor Balšínek už před několika dny řekl, že se rozhodl odejít. Nový management ale chtěl o prodloužení kontraktu s Balšínkem ještě jednat a jeho odchod dosud nepotvrzoval.

Oba placené deníky skupiny Mafra – MF Dnes a Lidové noviny – tak přicházejí o své šéfredaktory. Odchod z vedení MF Dnes oznámil v minulém týdnu po téměř osmi letech Robert Čásenský. Dalibor Balšínek přišel do vedení Lidových novin na začátku roku 2009.

Původem bulharský novinář a mediální manažer Veselin Vačkov vedl Lidové noviny jako šéfredaktor v letech 2000 až 2009. V médiích působil od 90. let, pracoval pro BBC, Respekt a právě Lidové noviny, do kterých v roce 1997 nastoupil jako editor. Později vedl magazín Pátek, v roce 1999 se stal zástupcem šéfredaktora. Poté, co jej v křesle šéfa redakce Lidových novin vystřídal Balšínek, přešel do vydavatelství Mafra, kde naposledy působil jako ředitel regionů.

-mav-