První republika má navázat na úspěch Vyprávěj

pátek, 01. listopadu 2013, 06:41 TV MediaGuru

Na přelomu ledna a února 2014 se ve vysílání České televize objeví nový seriál První republika.

Česká televize nasadí v příštím roce na přelomu ledna a února  do vysílání svůj klíčový připravovaný seriál První republika, na kterém pracuje stejný producentský tým, který připravoval seriál Vyprávěj. Vysílací den ČT zatím neupřesnila. Kdy jej divákům nabídne, se už ale rozhodla. Nabízí se páteční večer, ve kterém ČT vysílala Vyprávěj a aktuálně v tento den vysílá seriál Sanitka 2, který ale v průběhu podzimu skončí.

Seriál z období první republiky je stejně jako seriál Vyprávěj vystaven jako sága, která na osudech rodiny Valentů zmapuje atmosféru první republiky od roku 1918 do roku 1945. Rodina, jejíž příběh je protkán tajemstvím, zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, kde buduje čtvrť Podolí. Osudy hrdinů se budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie.

Seriál se natáčí od letošního léta a natáčet se bude až do dubna 2014. V první sérii má vzniknout 22 dílů (včetně dílů určených na export).

Generální ředitel ČT Petr Dvořák věří, že nový seriál na úspěch seriálu Vyprávěj naváže. „Máme ambici navázat na úspěch seriálu Vyprávěj a věřím, že První republika je přesně tím seriálem, který tento úspěch potrvdí,“ řekl v pátek novinářům. První republika má podle generálního ředitele ukazovat životy běžných lidí spíše než mapovat historické události.

Divácký úspěch očekává také kreativní producent ČT Jan Štern. „Očekávám velmi dobré přijetí diváckou veřejností, s obdobím první republiky se pojí řada mýtů a legend. Je to epocha našeho lepšího já.“

Podle producenta Filipa Bobiňského nestál na začátku vzniku seriálu kalkul vytvořit podobný seriál jako Vyprávěj. „Nejdříve jsme si řekli, jaký typ seriálu chceme udělat a pak jsme rozvinuli jeho koncept.“

V hlavních rolích se představí např. Pavel Kříž, Markéta Plánková, Tomáš Töpfer, Petr Vondráček, Jana Štěpánková či Jan Hrušínský.

První republika

Producenti: Filip Bobiňski, Petr Šizling

Scénář: Jan Gardner, Magdalena Buštová, Pavel Gotthard

Režie: Bisser Arichtev,Johanna Steiger-Antošová

Koproducenti: ČT, Dramedy Productions

-mav-