Reflex píše Freedom House kvůli omezení svobody

pátek, 08. listopadu 2013, 09:52 Tisk MediaGuru

Časopis Reflex upozorňuje mezinárodní instituci na omezenou mediální svobodu v Česku.

Šéfredaktor časopisu Reflex Pavel Šafr se rozhodl napsat mezinárodní instituci Freedom House, která monitoruje svobodu médií v jednotlivých zemích, a upozornit ji na situaci v České republice. Podle Freedom House se Česko zatím těší označení „plně svobodná země“. Reflex se domnívá, že toto označení už neplatí.

„Bohužel je třeba přistoupit ke změně. Česká republika je země s částečnou mediální svobodou. Jestli si toto označení na pár let vysloužila taková země, jakou je Itálie, a to díky Silviu Berlusconimu, tak je jisté, že neblahý titul „partly free“ patří i České republice. A to nejen kvůli Babišovi,“ stojí v úvodním textu Pavla Šafra v aktuálním vydání týdeníku Reflex (č. 45, 7.11. 2013), které své hlavní téma věnuje právě svobodě médií v Česku.

Vedle vstupu Andreje Babiše do mediální skupiny Mafra si všímá i situace v České televizi a přináší přehled osmi ataků na média v průběhu posledních deseti let. Zmiňuje např. případ satirického pořadu Bez obalu (ČT), který v roce 2005 skončil, výhružky stažení inzerce ze strany společnosti ČEZ a agentury Médea, telefonát Andreje Babiše do Lidových novin krátce poté, co se nový majitel na koupi Mafry dohodl, vynechání dotazu na utajovanou tzv. lánskou schůzku moderátorem Václavem Moravcem po předčasných sněmovních volbách 2013 či chybějící stránky ve vydání týdeníku Euro z 29. října 2013.

Tématu se Reflex věnuje pod hlavním titulkem „Cenzura se vrací“.

-mav-