Robert Čásenský odchází z vedení deníku MF Dnes

čtvrtek, 07. listopadu 2013, 15:20 Lidé, Tisk MediaGuru

Největší zpravodajský deník v zemi se rozhodl opustit jeho dlouholetý šéfredaktor Robert Čásenský.

Největší tuzemský zpravodajský celostátní deník MF Dnes opustí jeho šéfredaktor Robert Čásenský. Čásenský svůj odchod oznámil ve čtvrtek na poradě svým kolegům, MediaGuru.cz ho potvrdil. Naznačil, že se o odchodu rozhodl už dříve. Podle předsedy představenstva skupiny Mafra Štěpána Košíka bude vydavatelství o novém šéfredaktorovi informovat v nejbližších dnech.

„Nejde v žádném případě o krok neuvážený či o reakci na nějakou aktuální událost či situaci. Tento krok jsem zvažoval již delší dobu a od konce června o něm hovořil s bývalým i současným majitelem vydavatelství. Výsledkem těchto debat je nakonec můj odchod z funkce šéfredaktora MF Dnes ke dni 15. listopadu 2013. Abych předešel případným spekulacím, dodávám také, že v žádném případě nejde o rozhodnutí vynucené. To dokladuje i skutečnost, že jsem slíbil předsedovi představenstva, že mu budu k dispozici k případným konzultacím, jak mne požádal," napsal Robert Čásenský svým kolegům. A dodal: „Byl to pro mne úžasný zážitek, na který nemohu nikdy zapomenout. A i když se v novinách nepovede vždycky všechno tak, jak bychom si přáli, jsem přesvědčen, že na českém novinovém trhu je redakce MF Dnes prostě nejlepší. Žádná jiná nemá tolik skvělých lidí, kterých si tak vážím," napsal.

Čásenský se tak přiřazuje k dalším redaktorům z mediální skupiny Mafra, kteří z vydavatelství odcházejí poté, co se jeho vlastníkem stala společnost Agrofert Andreje Babiše.

O odchodu z vedení Lidových novin mluví také šéfredaktor LN Dalibor Balšínek. Ten v minulém týdnu uvedl, že se z Mafry rozhodl odejít. Nový akcionář má ale o jeho kontraktu, který vyprší na přelomu roku, ještě jednat.

Robert Čásenský je s deníkem MF Dnes spjat dlouhodobě, z deníku odchází po třinácti letech. Vedení MF Dnes převzal v únoru roku 2006. Z pozice prvního zástupce šéfredaktora tehdy střídal svého předchůdce Pavla Šafra. Kladl důraz na to, aby MF Dnes stavěla na původním zpravodajství a investigativní žurnalistice. V průběhu let prošly noviny řadou obsahových i grafických úprav, pozici největšího zpravodajského celostátního deníku udržely.

Po příchodu Roberta Čásenského do vedení se deníku zpočátku dařilo dokonce mírně navýšit prodaný náklad, později ho udržovat na stabilních hodnotách. Větší snížení přišlo až v roce 2009, což byl z pohledu meziročního srovnání nejhorší rok pro MF Dnes (-12 %). Poté se pokles podařilo zmírnit a v posledních letech je snížení prodaného nákladu nižší, než je průměr trhu (v roce 2012 snížení o 7 %).

Vývoj prodaného nákladu MF Dnes, 2005-2012

Zdroj: ABC ČR

-mav-