HN zvažují opustit sešitové vydání a zmenšit formát

středa, 11. prosince 2013, 11:06 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Podle ředitele redakcí Economie Vladimíra Piskáčka otestují HN možnost vycházet s jedním sešitem.

Investice do tištěného vydání Hospodářských novin, rozvoj specializovaného obsahu, hledání podoby týdeníku Ekonom a test placeného online obsahu mají být hlavním rozvojovým směrem vydavatelství Economia v příštím roce, uvedl na středečním diskusním setkání NetClub, který pořádá server Lupa.cz, ředitel redakcí Economie Vladimír Piskáček.

Economia je přesvědčená, že budoucnost tištěných specializovaných novin, jakými jsou HN, má stále smysl. „Chceme rozvíjet Hospodářské noviny v tištěné podobě. Možná se mýlím, ale myslím si, že tištěná média specializovaná na ekonomiku v papírové formě přetrvají dlouhá léta. Neříkám, že budeme prodávat 50 tisíc, ale mým cílem je, aby noviny zůstaly tam, kde mají být – u lidí, kteří rozhodují,“ řekl Piskáček.

Od začátku nového roku dojde v redakci Economie k avizovanému sloučení redakčních týmů HN, serveru iHned.cz a týdeníku Ekonom, které budou připravovat obsah společně. V průběhu ledna se k nim přidá i Aktuálně.cz.

Hospodářské noviny uvažují podle Piskáčka o návratu k jednosešitovému vydání. „Neříkám, že se tak nakonec stane, ale uvažujeme o tom. Současné uspořádání do dvou sešitů neumožňuje vybrat a třídit obsah, jak bych si představoval,“ zdůvodnil Piskáček. Neznamená to ale, že by se snížil rozsah deníku – noviny by vycházely ve stejném rozsahu jako dnes, jen spojeně. HN v současnosti vycházejí ve dvou sešitech: hlavní sešit (všeobecné zpravodajství) doplňuje finanční a ekonomický sešit HN Byznys. V úvahách je také zmenšení formátu HN tak, aby se přiblížily velikosti obvyklé pro zahraniční ekonomické deníky. Zda k této změně dojde, ale také zatím není jasné.

V průběhu ledna také Economia začne testovat placený online obsah. „Cestu placeného obsahu specifikujeme, začneme na ní v lednu pracovat a budeme ji testovat,“ uvedl Piskáček, který zároveň naznačil, že Economia nepůjde cestou zpoplatnění jen vybraných článků.

Economia už dříve řekla, že chce zpoplatnit server iHned.cz, který se má posunout do specializovaného ekonomického webu. Aktuálně.cz, který do Economie přišel s akvizicí Centrum Holdings, se má věnovat širším tématům. Piskáček ale zdůraznil, že nepůjde o web bulvární.

-mav-