Prodej reklamy Novy a Primy v 15-54 se vyrovnává

středa, 04. prosince 2013, 07:30 TV MediaGuru

Skupiny Nova a Prima letos poprvé prodaly v 15-54 téměř srovnatelný počet reklamních TRPs.

Prodej televizní reklamy nejsilnějších komerčních skupin Prima a Nova, vyjádřený počtem prodaných TRPs (target rating points), dosáhl v listopadu v mladší cílové skupině 15-54 zatím nejnižšího rozdílu v letošním roce. Ve dvou listopadových týdnech byla dokonce Nova v prodeji TRPs v mladší skupině 15-54 těsně nad svým hlavním konkurentem, což bylo poprvé v letošním roce, kdy se tak stalo v jednom měsíci.

Listopadový podíl skupiny Nova na prodeji reklamy představoval ve skupině diváků 15-54 podle monitoringu 43 %, zatímco konkurenční skupina Prima dosáhla ještě o jeden procentní bod více (44 %).

Podíl TV skupin na prodaných TRPs, 15-54, XI/2013

V širší cílové skupině diváků starších 15 let si však skupina Prima udržuje vyšší náskok a na reklamním trhu má stále viditelnější převahu. Její listopadový podíl představoval 46 %, zatímco skupina Nova zůstala pod hranicí 40 %.

Podíl TV skupin na prodaných TRPs, 15+, XI/2013

Letošní situace, která Primě přinásí rekordní reklamní tržby, je způsobená obchodní politikou skupiny Nova, se kterou se dlouho nemohla smířit podstatná část televizních zadavatelů reklamy. Proto Prima v uplynulých čtvrtletích získala vyšší podíly v prodeji reklamy, což se stalo od začátku působnosti obou televizních skupin na tuzemském trhu poprvé.

Od druhého letošního pololetí se na Novu začali vracet někteří zadavatelé, proto se její podíl začal zvyšovat. V celkovém objemu ale ani v posledním čtvrtletí nedosáhne podle odhadu managementu na úroveň roku 2012.

Zdroj dat: Admosphere

-mav-