Souhrnný obrat firem Burdy překročil miliardu

pondělí, 16. prosince 2013, 10:48 Tisk MediaGuru

Burda Media 2000 a Burda Praha překročily v roce 2012 v tržbách miliardovou hranici.

Vydavatelé ženských a lifestylových magazínů, společnosti Burda Praha a Burda Media 2000, dosáhly v loňském roce souhrnného obratu těsně nad úrovní 1 mld. Kč (1,001 mld. Kč). Oproti předchozímu roku tak svůj souhrnný obrat mírně zvýšily (+3,6 %).

Lépe se přitom vedlo společnosti Burda Media 2000 (vydavatel např. magazínů Elle, Marianne, Apetit nebo Maxim), která v meziročním srovnání loni zvýšila obrat o 13,5 % na 576 mil. Kč. Naopak společnosti Burda Praha, která zejména vydává masové tituly pro ženy, obrat v roce 2012 meziročně klesl o 7,3 %.

Ani jedné z vydavatelských společností se nepodařilo vylepšit hospodářské výsledky: Burda Media 2000 poklesl zisk na 14,9 mil. Kč, Burda Praha prohloubila ztrátu na 13,9 mil. Kč.

Management společnosti vysvětluje lepší obratové výsledky společnosti Burda Media navrácením zprostředkování prodeje placené inzerce pro časopisy Burda Praha. „To se radikálně projevilo na zvýšení obratu i nákladů společnosti," uvádí se ve výroční zprávě. Za negativní faktory vedení označuje zvýšení DPH v roce 2012, recesi české ekonomiky a nižší spotřebu domácností, která vede k nižší ochotě inzerentů vydávat peníze za reklamu. Nízkou spotřebu domácností a krizi eura označuje za důvody poklesu výkonů také sesterská společnost Burda Praha.

Obě vydavatelské společnosti, které patří německé firmě Hubert Burda Media, procházejí aktuálně přípravným procesem na sloučení. K němu by mělo dojít v příštím roce. 

-mav-