LN obměňují redakci, po Šafaříkové přijde i Eliášová

středa, 15. ledna 2014, 10:11 Lidé, Tisk MediaGuru

V jednání je dalších šest novinářů, kteří mají do Lidových novin nastoupit.

Lidové noviny obměňují po personálních změnách ve vedení deníku, kdy Dalibora Balšínka nahradil v pozici šéfredaktora István Léko, členy redakce. Od nového roku se do Lidových novin vrátila Kateřina Šafaříková a do LN míří také Kateřina Eliášová, uvedl pro MediaGuru.cz István Léko. Podle jeho slov je v jednání dalších šest novinářů, kteří by měli do Lidových novin přijít.

Kateřina Šafaříková v LN dříve pracovala jako zpravodajka v Bruselu (2004-2009), byla také redaktorkou týdeníku Respekt a naposledy pracovala s Pavlínou Kvapilovou v České televizi v sekci Nových médií.

Kateřina Eliášová byla dlouholetou redaktorkou České televize, ze které zamířila do online deníku Aktuálně.cz. Po odchodu z Aktuálně.cz se do televize vrátila, přijala nabídku pracovat pro TV Nova na pořadu Na vlastní oči. Ten však TV Nova od nového roku nevysílá.

Už v průběhu loňského podzimu se i v souvislosti s novým majitelem společnosti Mafra rozhodlo z Lidových novin odejít několik novinářů (Lenka Zlámalová, Tomáš Němeček, Ondřej Suchan, Jan Dražan, Daniel Kaiser nebo Dalibor Martínek).

Jejich odchody se tak deník snaží nahradit buď nově příchozími novináři, nebo redaktory, kteří dosud pracovali pro online deník Česká pozice.cz. Server společnosti Léko Media Group, spolufinancovaný majitelem Mafra Andrejem Babišem, se podle slov předsedy představenstva Štěpána Košíka začlení do skupiny Mafra. Vedoucím rubriky Byznys LN se tak např. stal redaktor České pozice Jan Žižka, vedoucím vydání Petr Bušta. Oba tituly – Lidové noviny a Česká pozice.cz – si pomáhají i vzájemným odkazováním na své texty.

Obměnou redakce prochází i deník MF Dnes, rovněž vydávaný společností Mafra. Jak už jsme informovali v minulém týdnu, do MF Dnes, vedené Sabinou Slonkovou, přichází několik novinářů z Aktuálně.cz (Petr Holub, Zdeněk John, Simona Holecová, Martin Novák a Eliška Bártová).

-mav-