Evropa 2 rostla nejvíce, stala se dvojkou trhu

středa, 05. února 2014, 10:31 Rádio MediaGuru

Evropa 2 získala v druhém loňském pololetí nejvíce nových posluchačů a předběhla Frekvenci 1.

Nejposlouchanější rádiovou celoplošnou stanicí zůstává Rádio Impuls s poslechovostí vyšší než 1 milion posluchačů denně (1,07 mil.). Ukazují to nové výsledky výzkumu Radio projekt za druhé loňské pololetí. Ve srovnání  s předcházejícím obdobím druhého a třetího loňského čtvrtletí si Rádio Impuls mírně polepšilo a potvrdilo tak své dosavadní výsledky.

Rádio Evropa 2 zaznamenalo v nových datech Radio projektu z nejsilnější čtyřky celoplošných rádií nejvyšší mezikvartální i meziroční nárůst: za rok si připsalo téměř 50 tisíc nových posluchačů a přeskočilo svou sesterskou stanici Frekvence 1. Evropa 2 se tak stala druhou nejposlouchanější celoplošnou stanicí.

Růst poslechovosti stanice Radiožurnál se podle nových dat zastavil. Oproti stejnému předloňskému období je však stále patrný 5% nárůst posluchačů prvního okruhu Českého rozhlasu.

Aktuálně poslouchá rádio týdně 85 % tuzemské populace, 63 % populace pak rádio využívá denně. Od roku 2006 je poslechovost rádií konstantní, průměrná délka poslechu jedním posluchačem je delší než pět hodin.

Poslechovost celoplošných stanic (tis. osob), 2. pololetí 2013

Pozn.: Poslechovost včera, Zdroj: Radio projekt, 3+4. čtvrtletí 2013, SKMO, STEM/MARK, Median

Nejposlouchanějším regionálním rádiem zůstává s náskokem Rádio Blaník, pořadí nejposlouchanějších regionálních rádií se nemění. Ve srovnání s obdobím druhého předloňského pololetí se nejvíce dařilo stanicím Rádio Beat, Kiss Hády a Rock Radio.

Poslechovost regionálních stanic (tis. osob), 2. pololetí 2013

Pozn.: Poslechovost včera, Zdroj: Radio projekt, 3+4. čtvrtletí 2013, SKMO, STEM/MARK, Median

Z hlediska postavení rádiových sítí se po změnách v zastupovaných rádiích situace promítla tak, že nejsilnější sítí je Regie Radio Music (RRM) s podílem nad 43 %, síť MMS je dvojkou s podílem necelých 33 %. Oproti minulým datům si RRM polepšila o cca 5 procentních bodů, zatímco MMS si o 5 procentních bodů pohoršila.

Podíl rádiových sítí  na trhu, aktuální projekce (v procentech)

Zdroj: Radio projekt, 3+4. čtvrtletí 2013, SKMO, STEM/MARK, Median

-mav-