Výnosy CME v Česku klesly loni o 30 %

pátek, 28. února 2014, 14:29 TV MediaGuru

Výnosy CME v Česku, majitele TV Nova, klesly loni o 30 procent, což je cca 1,7 mld. Kč.

Americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v Česku vlastní televizi Nova, loni snížila ztrátu o zhruba polovinu na 281,5 milionu dolarů (5,6 miliardy Kč). Výnosy meziročně klesly o desetinu na 691 milionů USD (13,76 miliardy Kč). Výsledky v pátek oznámila společnost.

V České republice loni firma zaznamenala propad výnosů o zhruba 30 procent na 191,8 milionu dolarů (cca 3,7 mld. Kč). Meziroční snížení výnosů tak kvůli nepřijetí loňské obchodní politiky představuje cca 1,7 mld. Kč. Provozní výsledek OIBDA, který nezahrnuje odpisy majetku a ztráty se snížením hodnoty aktiv, spadl na českém trhu do ztráty 11,3 milionu dolarů (cca 220 mil. Kč) po zisku 106,3 milionu USD v předchozím roce. Na výsledku se podle dřívějších vyjádření společnosti podepsala mimo jiné nová obchodní politika na českém trhu.

„Výsledky za rok 2013 ukazují, že zůstáváme jasnými lídry, co se týče sledovanosti na všech trzích, kde působíme. Očekáváme, že si tuto pozici udržíme i v roce 2014,“ řekl jeden z šéfů CME a současně generální ředitel TV Nova Christoph Mainusch.

Druhý generální ředitel CME Michael Del Nin dodal, že firmu navzdory finančně náročnému roku povzbudil pokrok v hlavních oblastech jejího podnikání. „Navíc jsme dnes oznámili řadu souvisejících finančních transakcí, jež po dokončení komplexně vyřeší potřebu likvidity naší společnosti, zlepší splatnostní profil našehodluhu a pomohou nám dosáhnout kladného cash flow v roce 2015," doplnil.

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka. CME vedle Česka provozuje televize na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku.

Vývoj výnosů CME v roce 2013 a ve 4. čtvrtletí 2013, tis. USD

Vývoj OIBDA CME v roce 2013 a ve 4Q/2013, tis. USD

Zdroj: CME

-čtk, -kch-