Babiš zaútočil na Echo24.cz, deník odpovídá

pondělí, 24. března 2014, 17:19 Internet & Mobil MediaGuru

Týden po startu online deníku přichází první přestřelka mezi Andrejem Babišem a Echo24.cz.

Týden po startu nového online deníku Echo24.cz společnosti Echo Media, většinově vlastněné Daliborem Balšínkem, přichází první výměna názorů mezi ministrem financí a majitelem skupiny Mafra Andrejem Babišem a deníkem Echo24.cz. Pro něj pracuje řada novinářů, kteří dříve pracovali v Lidových novinách, ale po koupi skupiny Mafra Andrejem Babišem se rozhodli pro odchod.

Andrej Babiš na pondělní vládní tiskové konferenci označil bývalé redaktory Lidových novin za tuneláře. Zmínku uvedl v souvislosti s dotazem ohledně rozhovoru s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (za hnutí ANO), který Echo24.cz uveřejnil o víkendu. Rozhovor, ve kterém se Válková dotkla postavení Čechů v době protektorátu („O odsunu Němců si myslím to nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo), považuje Babiš za tendenční a provokativní ze strany novináře Daniela Kaisera (autora rozhovoru). Investora projektu Echo24.cz Jana Klenora označil za bílého koně a naznačil, že v pozadí nového online deníku stojí Martin Roman, bývalý šéf ČEZ.

„Ta vaše skupina tzv. novinářů z Lidových novin, co jste vytunelovali Lidové noviny, udělali tam 50milionovou ztrátu a fandili ODS, tak rozumím, že jste si udělali hezký projekt, abyste napadali mě a moje hnutí,” řekl na tiskové konferenci Babiš. Rozhovor byl podle něj veden tendenčním způsobem. „Byla to provokace namontovaná Kaiserem. Děláte to pro Kalouska s Romanem,” řekl ministr financí směrem k novináři deníku Echo24.cz. Dodal, že doufá, že investor projektu Jan Klenor má dostatečně velké majetkové přiznání, aby náklady na chod deníku prokázal. Z pozice ministra financí tím deníku pohrozil finanční kontrolou.

Echo Media reagovala v pondělí odpoledne. V textu šéfredaktora Dalibora Balšínka „Víme, s kým máme tu čest, pane Babiši“ se ohradila proti slovům ministra financí. „Zcela nepravdivě nás spojuje s Martinem Romanem, jen proto, aby nás zdiskreditoval. Považuji za důležité ještě jednou zopakovat, že to, co o nás říká Andrej Babiš, není pravda. Pokud bychom se někdy dopustili chyby a o Andreji Babišovi, jeho Agrofertu, jeho hnutí ANO, jeho Mafře, jím řízeném ministerstvu financí napsali něco nepřesného, jsme připraveni se omluvit a náš případný omyl uvést na pravou míru. Ničeho takového jsme se ale nedopustili,“ napsal Balšínek. Za nejvážnější označil Babišovu pochybnost o majetkovém přiznání Jana Klenora. „Bude si to Andrej Babiš z pozice své funkce kontrolovat? Ano, pane Babiši, od počátku víme, s kým máme tu čest, věděli jsme to už loni v červnu, když jste nám těmito slovy pohrozil,“ vzkázal Balšínek.

Vztahy mezi Daliborem Balšínkem a bývalými redaktory Lidových novin na straně jedné a Andrejem Babišem na straně druhé jsou rozjitřené od loňského léta. Krátce po oznámení společnosti Agrofert o převzetí skupiny Mafra zveřejnil internetový server Lidových novin telefonát Andreje Babiše, kterým se dotazoval na zveřejnění článku ze své tiskové konference. Postěžoval si přitom, že novináři v LN „nevědí, s kým mají tu čest“.

-mav-