Květy a CzechTourism spustí národní soutěž

pondělí, 03. března 2014, 10:15 Tisk MediaGuru

180. výročí existence Týdeníku Květy připomene rozsáhlá soutěž o národní historii.

Celonárodní soutěž NejUdálost našich dějin představí události, které měly největší vliv na českou historii. Soutěž vzniká ve spolupráci Týdeníku Květy (Sanoma Media) a agentury CzechTourism. Má připomenout 180. výročí nejdéle vycházejícího tuzemského časopisu Týdeníku Květy. Zahájí ve čtvrtek 6. března.

„Soutěž s celonárodním zásahem propojuje vlastenectví a přirozený zájem čtenářů o historii s kulturním dědictvím České republiky. Věříme proto, že svým celonárodním zaměřením vzbudí NejUdálost historie velkou pozornost,“ řekl za spolupořádající společnost Sanoma Media tvůrce soutěže Filip Poštulka.

„Odvážím se tvrdit, že něco takového, tedy dvě století existence titulu, se už na mediálním trhu nemusí opakovat,“ dodal Pavel Traub, šéfredaktor Týdeníku Květy.

Nominovat události je možné prostřednictvím formulářů, které budou dostupné v titulech společnosti Sanoma Media Praha nebo formulářem na webové stránce www.nejvetsiudalost.cz. Dvacet událostí z každé kategorie s nejvyšším počtem hlasů ze čtenářské nominace se dostane do finále. Na konečný výběr bude dohlížet odborná porota. Finální hlasování bude probíhat formou SMS, vítěz bude znám 12. června. Vybírat bude možné z dvaceti událostí v každé kategorii. Hlasující zároveň můžou získat 180 cen. Týdeník Květy vydá k soutěži speciální číslo.

Nominace mají následující kategorie:

  • NEJ… historická událost (volit se bude pouze z historických událostí)
  • NEJ… český vynález a objev (volba vynálezů či objevů, jejichž význam přesáhl hranice Čech a Moravy)
  • NEJ… sportovní úspěch (vybírat se bude ze sportovních úspěchů a událostí)
  • NEJ… kulturní událost (v oblasti hudby, výtvarného umění, architektury, …)

Absolutním vítězem soutěže nad rámec všech kategorií se stane událost s nejvyšším počtem hlasů. Zvláštní kategorií (pouze online) je NEJ… průšvih české historie. Nominace a hlasování probíhá pouze na webových stránkách Největší událost.

Složení poroty

Michal Horáček

Autor desítek populárních písňových textů, novinář, spisovatel, básník, hudební producent a v neposlední řadě vystudovaný antropolog. V roce 1990 založil úspěšnou sázkovou kancelář Fortuna. Za prodej alb se svými texty (nejčastěji na písně Petra Hapky) byl oceněn řadou zlatých a platinových desek.

Marta Kubišová

Její Modlitba pro Martu ze seriálu Píseň pro Rudolfa III. se při okupaci v roce 1968 stala symbolem národního odporu. Byla jednou z mluvčích Charty 77. Zpívat znovu začala v listopadu 1989. Je mj. držitelkou medaile Za zásluhy a francouzského Řádu čestné legie.

PhDr. Vlastimil Vondruška, CSc.

Vystudoval historii a národopis na Univerzitě Karlově, působil v Československé akademii věd a v Národním muzeu v Praze. V současné době je jedním z nejprodávanějších českých spisovatelů, rekordy knihkupců láme jeho rozsáhlá Přemyslovská epopej, v níž líčí osudy posledních Přemyslovců (a pochopitelně Českého království). Jeho díla se dočkala filmového i rozhlasového ztvárnění.

Kateřina Janků-Baďurová

Bývalá úspěšná reprezentantka ve skoku o tyči. Na MS v japonské Ósace (2007) vybojovala výkonem 475 cm stříbrnou medaili. V roce 2010 oznámila ukončení kariéry. Je šéftrenérkou atletiky oddílu Dukla Praha, provdala se za bývalého výškaře Tomáše Janků. V roce 2012 vyhrála s Janem Onderem televizní soutěž StarDance aneb Když hvězdy tančí.

prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc.

Ve své době byl nejmladším jmenovaným profesorem v ČR. Zakladatel I. ústavu lékařské chemie a biochemie u nás, jeden z největších českých biochemiků. V letech 2005-2012 děkan I. LF UK, od 1. 2. 2014 rektor Univerzity Karlovy. Ženatý, má dvě děti, mezi jeho koníčky patří historie, hudba 18. a 19. století, lyžování, plavání a "aplikovaná chemie" – vaření pro rodinu a přátele.

-mav-