Média včetně LN a MF Dnes odsoudila Babišův výrok

středa, 26. března 2014, 01:45 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Lavinu komentářů spustil pondělní výpad ministra financí Andreje Babiše směrem k deníku Echo24.cz.

Většina hlavních celostátních médií komentovala během úterý výpad ministra financí Andreje Babiše směrem k online deníku Echo24.cz. Babiš na vládní tiskové konferenci označil redaktory deníku Echo za tuneláře a investorovi projektu Janu Klenorovi pohrozil finanční kontrolou. Právě vyhrožování nezávislým médiím z pozice ministra financí označily deníky – včetně těch, které Babiš vlastní – za nepřípustné. Další komentáře se pak objevují na sociálních sítích.

Už v úterním vydání se k pondělnímu útoku vyjádřily tištěné Lidové noviny (deník skupiny Mafra, kterou Andrej Babiš vlastní). V komentáři Petra Kamberského „Zpátky, pane ministře“, který se během úterý mimořádně objevil i na serveru Lidovky.cz, srovnává autor Babišův výrok s dřívější snahou Miloše Zemana žalovat časopis Respekt o 170 mil. Kč, aby týdeník zanikl. Autor připomíná svůj tehdejší postoj o tom, že vláda, která se snaží zlikvidovat nepohodlný tisk, patří na politické smetiště. „Lze pochopit hlubokou Babišovu nechuť k některým lidem z onoho webu. Ale pokud ministr financí nepřímo vyhrožuje majiteli média, chová se stejně jako tehdy Zeman – a zaslouží si navlas stejný odsudek,“  napsaly LN.

Také internetový deník iDnes.cz, spřízněný s deníkem MF Dnes, který je rovněž součástí mediální skupiny Andreje Babiše, se nad útokem směrem k deníku Echo24 pozastavil. V glose Úspěšný a agresivní Babiš. Jaký bude, až se mu přestane dařit? autora Karla Škrabala se také objevuje srovnání s dřívějším postojem Miloše Zemana, který si přál existenční likvidaci časopisu. „Politik, který vypouští existenční výhrůžky médiím kvůli tomu, co píší, je nebezpečný. Třeba jako ministr financí vyhrožující názorovým oponentům daňovými kontrolami. Je nebezpečný pro demokracii a svobodu, což jsou hodnoty největší a nejdůležitější. Včetně svobody slova. Důležitější než třeba to, jak se (ne)maká nebo (ne)krade,” stojí v glose iDnes.cz. Autor si v jejím závěru klade otázku, jak se bude chovat politik Andrej Babiš pod tlakem neúspěchu a nepřízně, když se chová agresivně a nebezpečně i na samém vrcholu moci. Komentář vychází také ve středečním vydání tištěného deníku MF Dnes.

V úterním vydání deníku Právo se Babišovy poznámky směrem k serveru Echo24.cz dotkl také publicista Alexandr Mitrofanov. Připomněl, že nejde o první Babišův výpad vůči žurnalistům, kteří nepracují v médiích, jež si koupil. „Čím dál víc se ukazují dvě tváře Andreje Babiše. Odborně rozumí penězům, obchodům a řízení firmy nejspíše na vysoké úrovni. Během poměrně úspěšného přesvědčování lidí, že v tom opravdu umí chodit, se ale projevuje jako samovládce, kterému je jedno, že při svých emotivně vyšroubovaných výstupech je argumentačně důvěryhodný jako drbna. Která navíc začala vyhrožovat. To je styl, který v těchto dnech slýcháme z Moskvy," přirovnal.

Internetový iHned.cz provázaný s Hospodářskými novinami v komentáři Jindřicha Šídla Ano, bude líp připomíná letní telefonát Andreje Babiše do redakce Lidových novin pár hodin poté, co koupi skupiny Mafra oznámil a jeho slib, že už se nic takového nebude opakovat. „Vydrželo mu to devět měsíců,” doplňuje Šídlo, podle kterého ukazuje pondělní výpad pravého Andreje Babiše. „Andrej Babiš mnohokrát zopakoval, že nejde do politiky zbohatnout. Tomu se dá věřit. Naštěstí docela včas prozradil, o co mu jde opravdu. Díky za upřímnost, tahle upřímnost ve chvílích, kdy se nervy dají na pochod, je nakonec vždycky nejlepší preventivní ochranou před spasiteli, kteří slibují, že budou rozhodně jiní a lepší než ti, které střídají. Nebo snad ještě někdo chová nějaké iluze?,” napsal iHned.cz.

V úterý večer se v komentáři Marka Švehly Babiš vypadl z role vyjádřil také týdeník Respekt. Zdůraznil, že člen vlády nemůže vyhrožovat novinám, a už vůbec ne své podnikatelské konkurenci.Žádný člen vlády samozřejmě není arbitrem kvality novin, naopak podobné ministerské „rupnutí nervů“ v přímém přenosu svědčí o tom, že noviny svým způsobem dělají svoji práci dobře. I když si ale odmyslíme Babiše-ministra, ani Babiš jako vlastník novin nemá ostatní co mistrovat. Zatím nic nepředvedl. Nasekat dluhy v masně může být známka neschopnosti, mediální byznys je ale jiná sorta,” stojí v komentáři, který si ale na druhé straně všímá toho, že česká zpravodajská média jsou příliš hysterická a v osobě Pavla Šafra (šéfredaktora konkurenčního Reflexu) rozpoutala protibabišovskou válku.

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery napsal ministrovi financí dokonce dopis, ve kterém Babišova slova označil za nepřijatelná a pobuřující, protože jsou pokusem o zastrašování kritického média a jeho investora. „Pro každou společnost jsou nezávislá média nezbytná. Bez nich neexistuje demokracie. Když jste kupoval vydavatelství Mafra, nepochybuji, že jste si tento jejich význam uvědomoval. Pokud ano, musíte už nyní vědět, že jste vyřkl nepřijatelná slova. Pokud ne, jen potvrdíte, že se toto uznávané vydavatelství dostalo tam, kam nemělo,” napsal Babišovi Erik Tabery.

Doplnil i Babišovu odpověď, který mu svou reakci zavolal telefonicky. „Řekl jsem blbost, nechal jsem se vytočit a řekl, co jsem neměl. Byla to chyba,“ řekl Taberymu Babiš. Šéfredaktor doplnil, že už mnoho let se mu nestalo, aby politik takto rychle reagoval a snažil se korektně vysvětlit, o co mu šlo.

-mav-