TV Nova chce rozvíjet vizuální žurnalistiku

středa, 19. března 2014, 17:58 TV MediaGuru

Koncept vizuální žurnalistiky chce rozvíjet TV Nova. Má ji k tomu pomoci nové studio.

Nové studio pro televizní zpravodajství, využívající moderních technologií, má pomoci posunout koncepci zpravodajství TV Nova blíže k tzv. vizuální žurnalistice. Novinářům to ve středu řekl Alan Záruba, art director TV Nova.

nového zpravodajského studia začne TV Nova vysílat od neděle 23. března 2014. Cílem proměny je podle Záruby využít co nejmodernějších technologií, které mají infotainment televize dále posunout. „V CNN už je takový styl běžný, my na něm začíná pracovat,“ uvedl Záruba.

Redaktoři TV Nova tak do zpravodajství budou moci vstupovat přes speciální mobilní aplikaci, která umožní přinést reportáž v grafickém stylu studia včetně uvedení jména novináře v logu relace. To je umístěno na přední straně otočného stolu, jenž je základním stavebním prvkem nového studia společně s velkou zadní projekční stěnou a interaktivní dotykovou obrazovkou po straně.

Zcela novou podobu získá také relace Počasí. Využívá přitom speciální technologie, která umožňuje ovládat televizní grafiku pohybem a gesty. Moderátoři tak nemusejí stát k obrazovce zády, ale promítané vizuály „tahají před sebou“.  „Ve vyspělejších studiích je za moderátorem obrazovka zobrazující potřebnou grafiku a moderátor jí ovládá dotykem. Televize Nova ale nyní dává předpovědi počasí zcela nový rozměr. Grafika a mapy počasí na nadcházející dny budou řízené pohybem a gesty moderátora,“ přiblížil Alan Záruba,

Podle šéfredaktora zpravodajství Martina Švehláka nedochází se změnou grafiky k proměně moderátorských dvojic nebo k zásadním obsahovým změnám. Švehlák také zdůraznil, že nové studio není virtuální. Reportéři se mají více objevovat ve studiu a využívat možností interaktivní dotykové obrazovky. Nové studio je postavené vedle starého studia. „Reportéři se museli naučit spoustu nových věcí, jak se zapojit do tvorby nových zpráv. Stávají se tak tvůrci reportáže od začátku do konce,“ dodal Švehlák.

Po nástupu Martina Švehláka do čela zpravodajství v loňském srpnu došlo k mírným obsahovým změnám, především ve výběru témat, ustoupily např. jímavé lidské příběhy. Do relace se vrátila pozitivní tečka v podobě „zvířátka na konec“, relace se podle svého šéfa snaží více přiblížit divákům.

Nová podoba relace Počasí, TV Nova

Nová podoba studia Televizní noviny, TV Nova

-mav-