Zahájil online deník Echo24.cz, placený nebude

pondělí, 17. března 2014, 00:36 Internet & Mobil MediaGuru

Echo Media spustila v neděli pozdě večer svůj avizovaný online deník Echo24.cz.

Online deník Echo24.cz společnosti Echo Media, která většinově patří Daliboru Balšínkovi, zahájil v neděli 16. března po 22. hodině. Deník doplní přibližně za měsíc elektronický týdeník, určený pro tablety a další elektronická zařízení. V plánu jsou další návazné projekty, jako například ekonomický server a několik oborových webů. Do budoucna nevylučuje ani tištěný týdeník.

Hlavní produkt, online deník Echo24.cz, nakonec placený nebude, řekl MediaGuru.cz krátce před startem Dalibor Balšínek. Některé texty budou ale přístupné jen pro registrované čtenáře. Také diskuse budou otevřeny pouze registrovaným čtenářům. Placený ale bude elektronický týdeník, předplatné má vyjít na 79 Kč měsíčně.

Nový deník se rozhodl pro střídmý design, který používá méně vizuálů než jiné zpravodajské online deníky. Podle vydavatele jde o záměr: fotografie chce prezentovat jen v případě, pokud jsou kvalitní nebo relevantní.  Cílem nového deníku je filtrovat a vybírat podstatné události a ty předkládat v širším pohledu. Podle dřívějších informací nechce čtenáře zahlcovat nadměrným počtem informací.

Hlavním tématem prvního vydání je další budoucnost tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Všímá si také skutečnosti, že v Praze stále stojí pomník pro sovětské okupanty z roku 1968, který nelze odstranit.

Šéf projektu a majitel společnost Echo Media Dalibor Balšínek v úvodním vydání napsal, že vznik deníku je reakcí na zásadní technologické a společenské změny, jimiž společnost prochází. Připomíná také, že v Česku v posledních letech dochází k oligarchizaci médií, kdy dosavadní vlastníci v podobě zahraničních společností český trh opouštějí a média přecházejí do rukou českých podnikatelů. „To vše má jen jediný smysl: získat vliv na veřejné mínění. Novým majitelům mají ochránit jejich ekonomické nebo politické zájmy. Echo24.cz žádné takové pozadí nemá. Chce být protiváhou oligarchizovaným českým médiím,“ uvádí v editorialu Dalibor Balšínek.

Investorem projektu je bývalý šéf Patrie Jan Klenor. Projekt počítá s tím, že v prvních letech bude ztrátový. Ve třetím roce by se chtěl přiblížit nule.

Redakci deníku tvoří novináři, kteří mají zkušenost z deníků a týdeníků – řada novinářů přišla s Balšínkem ze společného dřívějšího působení v Lidových novinách nebo z Týdne (Lenka Zlámalová, Ondřej Štindl, Daniel Kaiser, Martin Weiss, Lukáš Novosad, Kamila Klausová a Jan Dražan). Základní redakční strukturu tvoří pět názorových autorů, dva editoři a pět reportérů. Mezi nimi jsou Jan Kálal, Filip Nachtmann, Vladimír Ševela a Pavel Baroch. Stálý tým pak doplní studenti žurnalistiky. Obchodní ředitelkou je Petra Feřtrová, menšinová spolumajitelka Echo Media.

-mav-