Deník Echo24.cz zveřejňuje po měsíci první čísla

čtvrtek, 17. dubna 2014, 12:15 Internet & Mobil MediaGuru

Online deník Echo24.cz poskytl údaje o návštěvnosti za první měsíc své existence.

Online deník Echo24.cz registruje za první měsíc svého fungování necelých 200 tisíc unikátních uživatelů (198 104) podle Google Analytics. Server, který zahájil v neděli večer 16. března, dosáhl za měsíc přes 0,5 mil. návštěv (504 tis.) a registroval 1,3 mil. zhlédnutých stránek (zdrojem je opět Google Analytics).

Podle vydavatele a většinového vlastníka Echo Media Dalibora Balšínka předčila uvedená čísla očekávání. „V obchodním plánu, který byl nastaven velmi opatrně, kalkulujeme s návštěvností 100 tisíc unikátních uživatelů do konce roku,“ uvedl Balšínek s tím, že tento cíl server překoná zřejmě rychleji, než plánoval. Majitel serveru ale dodal, že po prvním měsíci nelze příliš predikovat další vývoj, čtyřtýdenní období je na to zatím příliš krátké.

Zřejmě nejvýrazněji na sebe online deník v prvním měsíci fungování upozornil rozhovorem s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (za hnutí ANO), který se následně stal předmětem polemiky a útoku ministra financí Andreje Babiše na Echo24.cz. Přestože šlo o značně exponovanou mediální událost, která serveru přinesla nárůst návštěvnosti, nešlo podle Balšínka o zásadní vliv. „V týdnu, kdy se tato událost odehrála, jsme měli 20% nárůst návštěvnosti oproti předcházejícímu týdnu,“ upřesnil. Přestože následující týden se návštěvnost oproti uvedenému týdnu snížila, od té doby vykazuje stálý růstový trend.

Uvedení nového serveru provázela nízkonákladová marketingová kampaň, postavená zejména na televizním sponzoringu (kanály ČT1 a ČT art) a podpoře na sociálních sítích. „Není to ale tak, že bychom fanoušky kupovali, podporujeme jednotlivé texty a náklady jsou tak v řádech stovek korun,“ dodal Balšínek.

Mírně nadpoloviční většina čtenářů pochází z Prahy, server míří zejména na nejbonitnější čtenáře českého internetu. Online deník má brzy doplnit digitální týdeník. Jeho start je plánován na začátek června. Na rozdíl od online deníku bude placený, jeho cena bude 79 Kč měsíčně.  K dispozici bude na všech elektronických zařízeních – počítačích, tabletech a chytrých telefonech.

Pozn.: Metrika Google Analytics není srovnatelná s metrikou NetMonitoru.

-mav-