Mafra chce posílit digitální prodej svých deníků

čtvrtek, 24. dubna 2014, 16:06 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

MF Dnes a Lidové noviny chtějí víc vytěžit z prodeje digitálního obsahu.

Možnosti, jak zvýšit výnosy z digitálního obsahu svých deníků, zkoumá mediální skupina Mafra. Michal Hanák, šéfredaktor iDnes.cz, účastníkům konference IAC 2014 řekl, že v rámci deníku MF Dnes a serveru iDnes.cz se vydavatelská skupina zabývá tím, jak vyřešit digitální předplatné tištěných titulů. „Hledáme cesty, jak prodat na webu to, co zpoplatňujeme v tištěném vydání – tedy, aby čtenář iDnes.cz platil za články, které jsou v placené tištěné verzi,” přiblížil Michal Hanák. Dodal ale, že řešení tohoto modelu je zatím omezeno technologickými problémy.

Větší procento digitálních výnosů z prodeje obsahu chtějí také Lidové noviny. Ty začnou prodávat digitální verzi pro Android a Windows. Doplní tak verzi předplatného pro platformu iOS a formát pdf. „Technologie je klíčová. Deník nabízí strukturované informace dodávané na papíře. Princip balíčku je velmi důležitý. Je podstatné nabízet obsah přes různé platformy,” zdůvodnil ředitel redakce Lidových novin Veselin Vačkov.

Podle ředitele divize Euro E15 Tomáše Skřivánka lze dnes noviny vytvářet s 10-15 lidmi. Deníky mohou sloužit jako jeden ze stavebních kamenů, samostatně na nich ale už vydělávat příliš nelze, myslí si. „Deník může sloužit jako opora pro další produkty, na kterých lze vydělávat peníze,” řekl Skřivánek, že deníky tak mají podobnou funkci jako pro prodejce letáky. Jsou důležité pro vizibilitu, ale nejsou hlavním zdrojem výdělku. „Ke zvyšování tržeb ale deník potřebuji, kdybychom ho zavřeli, přijdeme o desítky milionů korun.”

Sílu značky považuje za rozhodující Dalibor Balšínek, majitel společnosti Echo Media, který si ale zároveň myslí, že na printu už nelze stavět. „Je jedno, jakou technologii budou vydavatelé používat, pokud zvolí správnou strategii. Není rozhodující, jestli jde o papír, nebo digitál. Překvapilo mě, jak rychle lze v digitálním prostředí vybudovat značku,” řekl.  Na konferenci znovu potvrdil, že online deník Echo24.cz placený nebude. Zpoplatněn bude jen týdeník, který zahájí v červnu. „Ztráty, které plynou z poklesu návštěvnosti, jsou větší než příjmy z placeného obsahu,” zdůvodnil, proč od zpoplatnění online deníku ustoupil.

Diskuse se konala na konferenci Internet Advertising Conference (IAC), která ve čtvrtek probíhala v pražském hotelu Clarion. Moderátorem diskuse byl Martin Veselovský.

-mav-