Google otevřel byt, ukazuje nové technologie

pátek, 16. května 2014, 07:10 Internet & Mobil MediaGuru

Google otevřel v centru Prahy byt, ve kterém prezentuje své technologie a služby.

V centru Prahy, v prostorách budovy Diamant na Václavském náměstí, otevřela společnost Google na několik dní svůj byt. Jeho návštěvníci mají příležitost poznat, jak může vypadat domácnost budoucnosti, v níž svou roli hrají nové technologie a služby od Google a mobilní zařízení.

Česká republika je první zemí v regionu střední a východní Evropy, kde se tento projekt realizuje. „Dveře do Google bytu jsme se rozhodli v Česku otevřít, abychom nejenom podpořili internetovou gramotnost, ale zároveň předvedli, jak si pomocí online služeb udělat život příjemnějším,“ vysvětluje záměr bytu ředitelka českéhoGooglu Taťána le Moigne. Byt je otevřen pouze pro novináře a obchodní partnery společnosti.

Kuchyně

Snahou bytu o čtyřech místnostech je zejména zasadit prezentaci technologie a služeb Googlu do domácího prostředí. V kuchyni je ukázáno, jak lze vařit s chytrým telefonem v ruce, a to pomocí YouTube videí, kuchařských aplikací či hlasového vyhledávání. Možné je také například u cizojazyčných ingrediencí využít překladače, pomocí něhož lze cizí název vyfotit a přeložit. Také lze například při nakupování používat aplikaci Google Keep, přes kterou lze nahrát poznámku hlasem, napsáním nebo fotografií a nastavit upomínku na konkrétní čas nebo místo.

Obývací pokoj

V obýváku byla demonstrována nová technologie Chromecast, která by měla být uvedena na český trh v dohledné době. V USA se její cena pohybuje kolem 30 dolarů. Díky tomuto zařízení bude možné propojit bezdrátově mobilní zařízení k televizi, a připojit se tak na internet, sledovat videa či poslouchat hudbu přes v Česku nedávno představenou službu Hudba Google Play.

Ložnice

Do ložnice byla umístěna elektronická knihovna, nebo spíš knihkupectví Knihy Google Play, kde si lze vybrat z více než čtyř milionů elektronických knih, před koupí titulu umožňuje čtenáři prohlídnout si prvních dvacet stránek. V ložnici bylo také ukázáno, jak lze naplánovat cesty prostřednictvím map a street view, spravovat fotografie v Google+ či vytvořit z nich krátké video prostřednictvím aplikace Autogeniální úpravy.

Dětský pokoj

V poslední z místností, v dětském pokoji, předvedl zástupce společnosti, co vše nabízí Google pro děti školního věku. Jeden z edukačních projektů je tzv. Kulturní institut, jehož součástí je například Art Project, v němž je více než 40 tisíc uměleckých děl, vyfotografovaných z velkého detailu. Lze se rovněž virtuálně procházet po světově známých galeriích a muzeích. Dále Kulturní institut nabízí i tzv. World Wonders – fotografie, videa a informace o více než stovce historických míst a přírodních úkazů –, a online výstavy pod názvem Historické okamžiky, popisující příběhy významných okamžiků v dějinách lidstva. Pro vytváření referátů mohou studenti používat sdílené dokumenty, v nichž může na jednom souboru pracovat i několik lidí najednou a u toho si chatovat.

Pro menší děti vyvinul Google herní aplikace, jako například Build with Chrome, kde si mohou stavět z virtuální stavebnice Lego.

-kch-