HN mění podobu, přecházejí na jeden sešit

středa, 14. května 2014, 07:08 Tisk MediaGuru

Od středy vycházejí Hospodářské noviny v upravené podobě a v jednosešitovém vydání.

Byznysový deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia mění od středy 14. května svoji strukturu a podobu. Od redesignu HN v roce 2010 jde o nejvýznamnější změnu deníku. Projeví se návratem ke kompaktní jednosešitové formě a obsahovými a grafickými změnami.

Podle ředitele redakcí společnosti Economia Vladimíra Piskáčka mají změny v Hospodářských novinách posílit ekonomický charakter deníku a oslovit klíčovou skupinu čtenářů – lidí s rozhodujícími pravomocemi. Nová podoba má být zároveň předpokladem pro rozšiřování obsahu novin a jeho monetizace v dalších distribučních kanálech. „Čtenáři se přesouvají k internetu a k digitálu. Pokud jim dokážeme nabídnout hodnotný obsah, budou ochotni za něj zaplatit,“ věří Piskáček.

V nové podobě Hospodářské noviny upouštějí od rozpracování titulního tématu na vnitřních stranách deníku – tj. především na straně 2 a 3. Titulní strana by tak ve většině případů měla být vyhrazena pouze pro jedno téma. Grafickou změnou je prohození loga Hospodářských novin na titulní straně a poutací lišty, která se objevuje pod názvem deníku. Titulní stranu doplní upoutávky na další témata ve vydání HN.

Na druhé straně deníku bude nově zařazena rubrika Extra, která se zaměří na analýzu aktuálního tématu. Novinkou bude také dvoustrana ekonomické publicistiky nazvaná Panorama, umístěná uprostřed novin. „Titulní strana, Extra a Panorama tvoří základní kostru nových Hospodářských novin,“ přiblížil Vladimír Piskáček.

Kratší informace se koncentrují do horní části textu a informace na vnitřních zpravodajských stranách už nebudou řazeny podle rubrik (tj. např. domácí, zahraniční, byznys), ale podle důležitosti. Novinkou je také umísťování komentářů přímo ke konkrétním zpravodajským článkům. Samostatná názorová a komentářová strana ale zůstává – komentářů v HN přibude.

V deníku se objevuje také nová barevnost. Přehledové informace z trhů jsou např. podbarveny lososovou barvou, kterou používají některé evropské finanční deníky, především Financial Times. Rozšíření této barevnosti na celé noviny není ale teď z technických důvodů možné.

Vydání HN, středa 14.5. 2014

-mav-