Policie obvinila podnikatele Františka Savova

středa, 28. května 2014, 12:07 Tisk MediaGuru

Savov byl obviněn v kauze daňových úniků. Považuje to za cílený útok na svou osobu.

Policie obvinila podnikatele Františka Savova v kauze nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty. Trestní stíhání proti němu je vedeno jako proti uprchlému. Uvedl to  server Aktuálně.cz, kterému to potvrdil advokát Vít Široký. Policie po Savovovi pátrá od letošního 13. března. Podle médií bylo v kauze daňových úniků ve výši přes 700 milionů korun obviněno celkem deset lidí.

Kauza souvisí se zátahem protikorupční policie z loňského září, kdy detektivové prováděli domovní prohlídky a zasahovali i v Praze 5 - Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta, které Savovovi patří. Zásah se však podle policie netýkal vydavatelství ani žurnalistické činnosti.

Široký serveru řekl, že je Savov od května stíhaný kvůli nadměrným odpočtům DPH. Proti trestnímu stíhání podal stížnost. "Bylo proti němu zahájeno trestní stíhání jako proti uprchlému, já si myslím, že pro to nejsou důvody," řekl Aktuálně.cz Široký. Zatím není jasné, zda se Savov skrývá v Česku, nebo v zahraničí.

Savov v prohlášení zdůraznil, že považuje policejní vyšetřování za nestandardní. "Vyšetřovatelé mě například obviňují, že nekomunikuji, ale já si obsílky vybírám. S politováním musím říci, že minimálně třikrát jsem obdržel předvolání na termín, který již minul," sdělil Savov.

Podnikatel se považuje za oběť mediálního týrání ze strany policejních vyšetřovatelů. "Mám pocit, že se mě policie snaží zlikvidovat. Také poslední krok mě má poškodit. A ten, kdo se vyzná v byznyse, si jistě umí odpovědět na otázku: Komu by moje likvidace přinesla prospěch," doplnil Savov.

Protikorupční policie již dříve také oznámila, že skupina obviněných působila v rámci několika obchodních společností. Celková škoda způsobená státu může vyrůst až čtyř miliardy korun. Obviněným hrozí pět až deset let vězení.

-čtk-