Radiokomunikace spouštějí regionální vysílací síť

úterý, 24. června 2014, 10:34 TV MediaGuru

Nová regionální síť pokryje 54 procent obyvatel republiky. Zahájí v ní kanály Noe TV a Sport 5.

České Radiokomunikace (ČRa) dokončily výstavbu Regionální sítě 8 a od 1. července bude zahájen její oficiální provoz. Prvními vysílateli jsou stanice Noe TV a Sport 5. Celkové pokrytí multiplexu 8 poskytne signál pro 54 % obyvatel České republiky, zejména v oblasti krajských měst. Signálem pokrývá všechna krajská města a přilehlá okolí.

Velmi dobré pokrytí má být v okolí Prahy a středních Čech, v okolí Českých Budějovic, Plzně a na Moravě. Nižší pokrytí mají Liberecký, Ústecký a Karlovarský kraj (viz ilustrační nákres a detailní informace níže).

České Radiokomunikace plánují Regionální síť využívat pro stávající i nové provozovatele televizního vysílání, kteří mají zájem vysílat s nižším pokrytím, než jsou celoplošné DVB-T sítě. Náklady na vybudování sítě tak byly nižší a cena by měla být výhodnější pro menší vysílatele.

Generální ředitel ČRa Martin Gebauer na tiskové konferenci uvedl, že televizní trh se v současnosti potýká se zásadním nedostatkem kapacity DVB-T. Jednou z možností, jak nabídku rozšiřovat, jsou právě regionální kapacity, dodal. „Na trhu už není kapacita rozšiřovat terestrickou platformu. Ve srovnání s kabelovým nebo satelitním vysíláním nemá terestrická platforma tak efektivní kódování,“ přiblížil. Kvůli nedostatečné kapacitě nejsou už České Radiokomunikace schopny uspokojit poptávku na vysílání programů v HD kvalitě.

Regionální síť 8 disponuje kapacitou osmi SD televizních programů MPEG-2 nebo ekvivalentně čtyř programů v HD kvalitě.

Pokrytí Regionální sítě 8

Regionalni sit_pokryti

-mav-