Ultra HDTV má do pěti let obsadit velkou část trhu

pondělí, 23. června 2014, 07:18 TV MediaGuru

Vysílání ve zvýšeném rozlišení, ultra HDTV, by mohlo do pěti let být dominantní částí vysílání.

Vysílání v ultra vysokém rozlišení, tzv. ultra HDTV (4K) by se postupně mělo prosazovat a do pěti let se stát významnou částí televizního vysílání. Předpokládají to ředitel pro regulaci Českých Radiokomunikací (ČRa) Marcel Procházka a technický ředitel České televize Ivo Ferkl. Formát ultra HDTV disponuje čtyřnásobně vyšším rozlišením v porovnání s vysíláním v HD (high definition).

Novinářům minulý týden sdělili, že zájem o vyšší rozlišení na televizních přijímačích se zvyšuje a že právě technologie ultra HDTV je nejnovějším trendem, který se prosazuje. Vyslání v ultra vysokém rozlišení vytlačuje podle obou manažerů i zájem o 3D vysílání, které pomalu ustupuje do pozadí.

„Předpokládá se, že v roce 2014 bude více než tři miliony TV přijímačů podporovat ultra HD příjem. Nástup je mnohem rychlejší než v případě HD vysílání. Během několika let se stane denní záležitostí a bude široce dostupné. Do pěti let by mělo obsadit vekou část trhu a být dominantní po dobu 10-15 let,“ odhaduje Marcel Procházka.

České Radiokomunikace a Česká televize zahájily testování vysílání v ultra vysokém rozlišení letos v polovině května. Pro diváky má tato technologie znamenat možnost sledovat programy v kvalitnějším rozlišení, nabídnout větší barevnou škálu a dynamický obraz. V Česku se ale zatím neprodávají televizní přijímače, které by uměly zobrazit 4K příjem v této kvalitě prostřednictvím terestrického vysílání.

Zpočátku by vysílání ultra HDTV bylo využito především pro sportovní přenosy nebo koncerty, kde nebude nutné další zpracování. Pro klasickou studiovou výrobu by televize pro přechod na ultra HDTV musely vyměnit celou kabeláž. „Mění se celá filozofie sledování televize. Čím vyšší rozlišení vysílání nabízí, tím více se diváci vtahují do děje. Primární pak není sledování děje jako celku, ale výběr místa, které diváci sledují. Bude stačit méně kamer, které pokryjí vše podstatné a divák si vybere, na co se dívat,“ popsal proměnu Ivo Ferkl.

Podmínkou pro rozjezd ultra HDTV je ale přechod na vyšší standard digitálního vysílání DVB-T2, o kterém ještě nebylo rozhodnuto. Do stávajících multiplexů by se totiž nevešel ani jeden kanál v ultra HDTV. Diváci budou pro příjem ultra HDTV potřebovat buď set-top boxy, nebo televize pro příjem ultra HDTV. Nebude ale nutné měnit antény. O variantách přechodu na DVB-T2 nyní diskutuje pracovní skupina, kterou Český telekomunikační úřad sestavil se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, kultury, operátory i provozovateli televizního vysílání.

-mav-