V Česku vzniká sociální síť pro těhotné

středa, 16. července 2014, 14:29 Internet & Mobil MediaGuru

O nové sociální síti Preggie,pro těhotné ženy, která vznikala v Česku, píší i zahraniční média.

Sociální síť s názvem Preggie je mobilní aplikací pro nastávající maminky. V šesti jazycích ji zakladatelé představili teprve před měsícem. Málokdo ale ví, že aplikace, o které píšou americká a britská média, byla vytvářená také v Česku. V současnosti si ji mohou stáhnout už i české uživatelky. Jedná se o první globální sociální síť v mobilu zaměřenou pouze na budoucí matky.

Aplikací zaměřující se na budoucí matky je mnoho. Od počítání dnů do porodu, přes výběr správného jména, cvičení v těhotenství až po aplikaci, která ženě vypočítá, jestli je podle kontrakcí ten pravý čas zajít do porodnice. „Ani jedna neumožňovala matkám navzájem si radit, psát si svoje dojmy. Doposud neexistovala žádná platforma, která by matkám umožňovala komunikaci v reálném čase,“ popisuje začátky vzniku Preggie manažerka Kristina Lapteva.

Těhotné ženy a matky jsou jednou z nejaktivnějších skupin na sociálních sítích. Rády diskutují, sdílejí fotografie a často naráží na nepochopení lidí, kteří ještě děti nemají. I to mělo být impulsem vzniku sociální sítě do mobilu speciálně pro těhotné ženy.

Milionové babyweby

Za aplikací stojí ruský developer, který má se zmiňovanou cílovou skupinou velké zkušenosti. V Rusku vede jeden z největších portálů pro matky Babyblog, který měsíčně čte v průměru dvanáct milionů uživatelů. „Kancelář máme v Rusku, ale také v Praze. Vývoj aplikace začínal právě v ČR. V těchto dnech je v appstoru i v českém jazyce. Prozatím pro iPhony a do měsíce si ji mohou stáhnout i uživatelky Androidů,“ pokračuje Kristina Lapteva.

Výhodou je lokální sdílení

Preggie tým považuje za jednu z největších výhod především lokálnost. V aplikaci si ženy mohou nastavit město, ze kterého pocházejí, a sdílet informace s matkami ze stejného města, kraje, státu či globálně. Kristina Lapteva dodává: „Aplikace má pouze pár týdnů. Postupně budeme přidávat další funkce. Například si budou moci vyhledat ženy ve stejném týdnu těhotenství a radit si navzájem. Není vyloučeno, že si časem budou moct přes naší aplikaci objednat termín u lékaře nebo ohodnotit místní gynekology.“  Preggie má po měsíci v appstoru přes čtyři tisíce uživatelek. „Aplikace je určená těhotným ženám a ženám, které plánují dítě. Do půl roku chceme spustit aplikaci pro všechny matky a později také rodiče,“ uzavírá Lapteva.

Specializované sociální sítě zahlcují trh

Už delší dobu se mluví o tom, že Facebook zestárl. Mladí lidé se prý přesouvají jinam, protože na Facebooku jsou jejich rodiče. Ve světovém měřítku u náctiletých vede spíše Instagram. V USA je to specializovaná síť pro mladé s názvem Pheed.  Specializované sociální sítě nejsou na světovém trhu žádnou novinkou. Až teď se ale čím dál tím více mluví o jejich marketingovém využití. Uživatelé se mohou spojovat s lidmi, kteří rádi nakupují (Blippy), milovníky vaření (BakeSpace), nebo dokonce lidmi, kteří řeší své nemoci (Patients Like Me). Stejně tak vznikají i prostory k diskusi matek. Preggie je však zatím první takovou aplikací přímo pro matky, které nechtějí trávit hodiny u počítače, ale raději využívají internet v mobilu. Čas ale ukáže, jestli tato mobilní aplikace dokáže zaujmout také české uživatelky.

Autorka článku: Lenka Tinková