Nejsilnějším rádiovým vlastníkem zůstává ČRo

středa, 06. srpna 2014, 17:23 Rádio MediaGuru

Aktuální data poslechovosti rádií nepřinášejí zásadní změnu v pozicích vlastníků.

Nejsilnějším rádiovým vlastníkem z pohledu podílu na trhu zůstává Český rozhlas, který díky rostoucí poslechovosti některých svých stanic – zejména Radiožurnálu – mírně zvýšil svůj podíl na rádiovém trhu. Aktuálně mu podle nových dat za první letošní pololetí patří téměř 23% podíl.

Druhou nejsilnější vlastnickou skupinou je česká Media Bohemia, která ovládá především soukromá regionální rádia. Její podíl na trhu dosahuje 21 %. Těsně za Media Bohemia je další komerční rádiová skupina francouzská Lagardere Active, která provozuje zejména celoplošné stanice. Podle nových dat výzkumu Radio projekt jí náleží 19% podíl.

Čtvrtý největší podíl patří společnosti Londa (součást mediální divize skupiny Agrofert Andreje Babiše), která provozuje nejposlouchanější Rádio Impuls.

Rádia ze skupiny GES (spoluvlastník televize Prima), která zastřešuje společnost Radio United Broadcasting, potvrdily v nových datech 10% podíl na rádiovém trhu.

O zbývající téměř 13% podíl se dělí rádia, která nejsou vlastnicky propojena s žádnou z uvedených skupin.

Podíl vlastníků na rádiovém trhu není srovnatelný s podílem rozhlasových sítí (publikovali jsme zde). Ten vyjadřuje sílu společností na reklamním trhu. Společnosti totiž mohou na reklamním trhu zastupovat rádia, která nevlastní.

podl vlastniku radii

Zdroj: Radio projekt, 1. pololetí 2014, SKMO, Median, STEM/MARK

-mav-