Fuxa: Venkovní reklama je pro Hudečka jen záminka

pondělí, 15. září 2014, 10:59 Outdoor MediaGuru

Pokud vstoupí nové pražské stavební předpisy 1. října v platnost, zvažuje SPVR arbitráž.

Svaz provozovatelů venkovní reklamy (SPVR), který vznikl v červnu letošního roku, na pondělní tiskové konferenci kategoricky odmítl, že by přelepování outdoorové kampaně TOP 09 v Praze mělo politický podtext. „Má to čistě obchodní příčinu,“ vysvětluje Richard Fuxa, předseda představenstva skupiny BigBoard, která vznik SPVR iniciovala.

Přelepování pražské kampaně TOP 09  začalo minulý čtvrtek. „Prvního září jsme kampaň TOP 09 řádně vylepili, nicméně poslední kapkou do našeho poháru trpělivosti bylo umístění reklamních ploch – tzv. hypercubes –, které ani neodpovídají nově přijatým stavebním předpisům. Byla to naše reakce na primátorovo pokrytecké jednání, kdy káže vodu a sám pije víno,“ říká Richard Fuxa a poukazuje na to, že problematika outdoorové reklamy je pro stávajícího primátora Hudečka pouhou záminkou pro jiné zájmy. Podle SVPR totiž nové předpisy značně posilují práva developerů.

Právě nové pražské stavební předpisy jsou příčinou eskalace sporu na trhu outdoorové reklamy. Předpisy, jež Rada hlavního města Prahy pod vedením primátora Tomáše Hudečka přijala 15. července, mimo jiné zakazují výstavbu nových reklamních ploch větších než 6 m2, v památkové zóně větší než 4 m2. Stávající velkoformátové reklamní plochy, které jsou většinou povoleny jako dočasné stavby, by v budoucnu již nedostaly povolení.

Tím se podle SPVR posiluje monopol společnosti JCDecaux a dochází k likvidaci konkurence, která v Praze provozuje zejména velkoformátové plochy. „Rád bych uvedl, že firma BigBoard, přes opakované nabídky městu, nebyla nikdy přizvána ke konzultaci nových předpisů. Dokonce mi na osobním jednání primátor Hudeček přislíbil, že s námi připravovanou regulaci trhu bude konzultovat. To se ovšem nestalo, nikdy nás k jednání nevyzval,“ komentuje Richard Fuxa a dodává, že řešení spočívá především v regulaci černé reklamy.

Přijaté předpisy jsou podle advokátky Vladimíry Glatzové v rozporu s hospodářskou soutěží. SPVR proto podniká právní kroky u ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva vnitra a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kterými chce docílit zrušení nových předpisů. Pokud vejdou 1. října předpisy v platnost, zváží skupina BigBoard rovněž arbitráž, v níž bude žádat až miliardu korun. Výše odškodnění vychází z porovnání odhadu vývoje na trhu a dosavadních výnosů. Na předpisy si stěžovalo všech nynějších devět členů svazu.

SPVR již od začátku července spustilo kampaň Okradená Praha, v níž kritizuje společnost JCDecaux, Městský mobiliář a obviňuje ji za lobbying v oblasti přijetí nových stavebních předpisů. Spor JCDecaux eskaloval minulý týden na valné hromadě Asociace venkovní reklamy, kde byl podán návrh na její rozpuštění, protože přestala plnit svou funkci. Nyní se čeká na schválení dozorčí rady.

-kch-