Nova zvýší pro rok 2015 ceny reklamy o 5 %

pátek, 19. září 2014, 09:38 TV MediaGuru

Nejsilnější komerční skupina Nova navýší v příštím roce cenu za reklamu o 5 %.

Kanály televizní skupiny Nova zvýší v příštím roce cenu za reklamu o 5 %, řekl na páteční konferenci Flema obchodní ředitel společnosti CET 21 Jan Vlček. „V momentě, kdy naše vyprodanost roste, a v momentě, kdy nejsme schopni absorbovat veškerou poptávku, jsme nuceni na to reagovat,“ zdůvodnil navýšení ceny Jan Vlček. Uvedl zároveň, že inventory skupiny Nova se nesnižuje a v klíčové cílové skupině pro Novu (D15-54) má skupina násobný náskok před konkurencí. „To je další důvod, proč si myslím, že ospravedlníme nějaké navýšení,“ dodal Vlček.

Nový obchodní ředitel konkurenční skupiny Prima Petr Jelínek zatím cenový plán skupiny Prima pro rok 2015 nepřiblížil. Prima chce i v příštím roce podle jeho slov prodávat na cílovou skupinu 15+. Zvýšení ceny je však pravděpodobné i u dvojky komerčního trhu. „Všichni zdražení očekávají. Chceme prodávat kvalitnější produkt a za odpovídající cenu. Je to o poptávce a o tom, kolik prostoru a s jakým prostorem a zaplněností pracujeme. Tomu přizpůsobíme obchodní politiku, kterou ještě nemáme úplně dokončenou, ale chceme s ní přijít v příštím měsíci,“ řekl účastníkům Petr Jelínek.

Prima podle Jelínka zároveň uvažuje, že do nabídky reklamních balíčků vloží varianty prodeje na jednotlivé cílové skupiny. Cenotvorba by v tomto případě měla probíhat přes indexaci. Zatím ale nerozhodla o tom, jaké kanály se v nabídce pro prodej reklamy v roce 2015 objeví.

Podle ředitele mediálního zastupitelství Atmedia Petra Majerika určuje ceny televizní reklamy lídr trhu, ostatní stanice vyčkávají. „Samozřejmě největší vliv je daný poptávkou, to ovlivňuje nastavení cen. Příští rok je specifický tím, že poptávka a nabídka je ovlivněna ekonomikou a vzhledem k situaci v Evropě se může stát cokoli. To může ovlivnit poptávku po reklamě. Očekávám mírné navýšení cen na televizním trhu kolem 5 %,“ dodal Majerik.

Panel k televizní reklamě v roce 2015. Zleva: Jan Ksandr, Miroslav Machek, Petr Jelínek, Petr Majerik a Jan Vlček.
Panel k televizní reklamě v roce 2015. Zleva: Jan Ksandr, Miroslav Machek, Petr Jelínek, Petr Majerik a Jan Vlček.

-mav-