Spolumajitel Primy bude v Rusku chránit svoji investici

pátek, 26. září 2014, 13:49 TV MediaGuru

Švédská firma MTG se vyjádřila k omezení zahraničního vlastnictví v ruských médiích.

Chystanou regulaci zahraničního kapitálu v ruských médiích sleduje i spolumajitel televize Prima, švédská společnost MTG. MTG, která v Rusku drží 38% podíl v televizní společnosti CTC Media, v pátek uvedla, že situaci ohledně projednávání zákona upravujícího účast zahraničních společností v ruských médiích vyhodnocuje. „CTC Media zvažuje všechny možné akce, které společnost a její akcionáři mohou přijmout, a to jak za účelem splnění právních předpisů, pokud budou přijaty, tak na ochranu svých zájmů,“ uvedla MTG bez bližších podrobností.

Ruská Státní duma v pátek 26. září ve třetím čtení schválila zákon výrazně omezující možnost majetkové účasti zahraničních společností v ruských médiích. Zákon, který snižuje možný majetkový podíl cizinců na 20 procent, rovněž zakazuje cizím firmám vystupovat jako zřizovatel jakéhokoli mediálního projektu v Rusku. Proti nové právní normě podle agentury ITAR-TASS zvedl ruku jediný poslanec.

Podle dosud platného zákona je možnost zahraniční majetkové účasti v elektronických médiích omezena hranicí 50 procent, v případě tištěných médií nebyla omezení žádná. Pětinová klauzule jako strop pro zahraniční majetkovou účast se vztahuje na všechny sdělovací prostředky.

Schválený zákon předpokládá, že nová pravidla vstoupí v platnost od 1. ledna roku 2016. Do 1. února 2017 budou mít zahraniční investoři čas na to, aby velikost svých podílů příslušně upravili.

Podle agentury ITAR-TASS v dolní komoře ruského parlamentu stále silněji zaznívají i výzvy zařadit média se zahraniční majetkovou účastí do kategorie "zahraničních agentů". Hanlivý titul, vnímaný v nynější vlně národního nadšení v Rusku krajně negativně, jsou povinny používat nevládní organizace využívající zahraniční financování. Na média se nařízení dosud nevztahuje.

Díky zahraniční majetkové účasti funguje řada předních ruských médií, například uznávaný deník Vedomosti nebo časopis Forbes. Jejich komentáře, které často kriticky hodnotí politiku Kremlu, vyvolávají v ruských politických stranách stále větší nespokojenost. Zejména v poslední době jsou tato média označována za "hlásnou troubu" Západu, který kvůli ruské politice vůči Ukrajině vede proti Moskvě informační válku.

-mav-, -čtk-