Generace Z si cení soukromí a autenticity

středa, 29. října 2014, 07:56 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Nastupující generace Z je na sociální sítě náročnější. Upřednostňuje platformy soukromějšího rázu.

Generace Z, tedy mladí lidé ve věku 13 až 22 let, kladou na sociální sítě jiné požadavky než předchozí generace Millenials. „Zetkaři“ od sociálních sítí vyžadují mnohem vyšší míru autenticity a soukromí. Ukazuje to americký průzkum agentury Harris Poll, který byl realizován pro společnost Camp Mobile v létě letošního roku na vzorku 812 respondentů z řad generace Z.

Čtyři z pěti dotázaných se domnívají, že lidé jejich věku sdílí na internetu až příliš informací. Většina z nich souhlasí s tím, že lidé jsou v online prostředí jen výjimečně opravdu sami sebou. Až 63 % má problém se čtením sebeprezentujících naleštěných postů svých kamarádů a více než polovina (57 %) by si přála posty o něco autentičtější. Dva z pěti (39 %) dotázaných přiznali, že na sociálních médií neprezentují své skutečné já, a rádi by pro to našli vhodný soukromější prostor.

Více než jedna třetina respondentů (37 %) tráví na sociálních médiích méně času než jejich rodiče či jiní příbuzní starší generace. Dva z pěti ze strachu, že si to přečtou rodiče, raději na internet nic nepostují, jedna desetina se bojí spíše potenciálního zaměstnavatele.

„Tento průzkum podporuje teorii, že kulturní posun, za kterým stojí především generace Z, je v plném proudu,“ říká Doyon Kim, generální ředitel společnosti Camp Mobile, „Poukazuje na upřednostňování větší míry autenticity na internetu a potřebu soukromějšího prostoru, kde lze různé informace sdílet v rámci různých podoblastí pracovního nebo osobního života.“

U mladé generace tak stoupají preference pro sociální sítě soukromého charakteru, kde mohou uživatele komunikovat a sdílet informace jen s vybranými skupinami lidí. Sociální sítě ve stylu veřejného fóra u nich ztrácejí na oblibě.

-kch-