Lasvit: Nelze myslet lokálně, a jednat globálně

pátek, 10. října 2014, 03:17 České značky, Marketing MediaGuru

Značka Lasvit se za sedm let existence stala synonymem luxusu doma i v zahraničí.

Na právě probíhajícím Designbloku jsou k vidění téměř tři stovky prezentací. Mezi nimi figuruje i česká značka Lasvit, výrobce skleněných světelných instalací. Během pražského týdne designu a módy představuje nejnovější kolekce „svých“ designérů – Maxima Velčovského, Jana Plecháče a Henryho Wielguse či Arika Levyho. Za svou letošní prezentaci získala cenu šéfredaktorů za nejlepší kolekci svítidel.

Lasvit na Designbloku, design od Jana Plecháče a Henryho Weigluse
Lasvit na Designbloku 2014, design od Jana Plecháče a Henryho Wielguse

Lasvit se na trhu pohybuje od roku 2007. Dnes má celkem 11 obchodních zastoupení od Los Angeles po Šanghaj, spolupracuje se světoznámými designéry, jako je Daniel Libeskind, Nendo, Michael Young či Bořek Šípek, a její světelné instalace se objevují v luxusních hotelích, soukromých rezidencích či veřejných prostorách po celém světě. Zpočátku vytvářela své výrobku na objednávku, nedávno však uvedla na trh i kolekce svých designových svítidel, které postupně zavádí do retailu. Letos se navíc zařadila do žebříčku TOP 5 nejluxusnějších českých značek.

Lasvit - Arik Levy
Lasvit - Arik Levy

Budování luxusní značky od nuly

Značka Lasvit vstoupila na trh rok před vypuknutím hospodářské krize, během níž většina sklářských firem krachovala. První zakázku získala v Hongkongu, kam dodala svítidla do hotelu Mira, další přišly ze zemí Středního východu, kde spolupracovala mimo jiné na interiéru dubajského metra, nyní jsou její produkty téměř na všech kontinentech. V Praze jsou její instalace umístěny například ve Florentinu či Tančícím domě.

„Úspěch Lasvitu spočívá v tom, že byl založen s globální vizí. Nemůžete zakládat firmu s tím, že myslíte lokálně a jednáte globálně. Hned od začátku to musí být přesně naopak,“ popisuje Luděk Kremser, marketingový ředitel značky.

Lasvit se jako luxusní značka od počátku nevymezuje vůči konkurenci a s nikým se nesrovnává. „Nechceme vytvářet věci za účelem pouhého zviditelnění. Naším cílem je činit prostor krásným. Luxus je pro nás propojení tradice a unikátnosti,“ vysvětluje Luděk Kremser. A právě na unikátnosti staví i marketingové komunikace značky. „Máme štěstí v tom, že vycházíme ze světově známé a uznávané značky Bohemia Glass, kterou spojujeme s řemeslem, designem a inovacemi a vše posouváme do 21. století. Naši zákazníci si tak nekupují jen sklo, ale i kus české tradice,“ dodává Kremser.

Značka komunikuje především prostřednictvím PR a sociálních sítí, nezanedbatelnou roli přitom hraje i spojení se světovými designéry. Pod její vizuální podobou je podepsán její art director Maxim Velčovský.

Lasvit - Maxim Velčovský
Lasvit - Maxim Velčovský

Postup do retailu

Pro další rozvoj se Lasvit rozhodl dál rozšířit své pole působnosti. Kromě instalací na míru v současnosti nabízí také kolekce designových svítidel, kterými chce podpořit svou známost i u koncových zákazníků. „Kolekcemi chceme koncovým zákazníkům umožnit vstup do světa naší značky. Jsme si samozřejmě vědomi toho, že ne každý si může dovolit skleněnou instalaci na míru za sto tisíc dolarů, ale do krásného svítidla z kolekce rád investuje,“ říká Luděk Kremser.

Za tímto účelem vstoupila značka letos do retailu, zastoupena je například v londýnském luxusním obchodním domě Harrods. V horizontu dalších pěti let chce vybudovat i vlastní retailovou síť, v České republice by měl být vlajkový obchod otevřen na přelomu roku 2015 a 2016.

Posun značky reflektuje i změna jejího konceptu. Dosavadní koncept Bohemian Perfection, spojující českost, ale i bohémství a nespoutanost s perfekcionismem, se mění v Bohemian Luxury, kde má být větší důraz kladen na unikátnost, tradici a inovativnost. „Snažíme se design propojit s inovativními technikami. Letos jsme například představili tzv. kinetické instalace, tvořené z ručně foukaných komponentů ze skla, rozpohybovaných pomocí nejnovější technologie. Je to další krok, který značce dodává zcela nový rozměr,“ uzavírá Kremser.

-kch-