Nova roste v pátek a v sobotu, Prima v neděli

úterý, 07. října 2014, 15:52 TV MediaGuru

Nově pomáhají pohádky a české filmy, konkurenční Primě seriál Vinaři.

Zařazení seriálu Doktoři z Počátků na pondělí přineslo hlavnímu kanálu Nova ve srovnání s loňským zářím v hlavním vysílacím čase 2 procentní body (D15+). Nova si v hlavním vysílacím čase polepšila ve srovnání s loňskem i ve středu, a to o více než 1 procentní bod. Ve středu rovněž vysílá seriál Doktoři z Počátků.

Nova ale naopak zůstává pod loňskými zářijovými výsledky v úterý a ve čtvrtek. Ordinace v růžové zahradě je stále nejsledovanějším seriálem současnosti, Nova ale meziročně v hlavním vysílacím čase ztratila více než 6 bodů ve čtvrtek a více než 3 body v úterý.

Hlavnímu kanálu Novy se naopak povedlo vylepšit si podíl v pátečním a sobotním prime-time. Páteční pohádky ji vynesly lepší podíl než loni v září o 5 bodů, v sobotu zase české filmy a komedie o více než 6 bodů. Naopak přesunutím Doktorů z Počátků ztratila v nedělním prime-time více než 7 bodů  (vše  D15+).

Konkurenční Prima zatím oproti loňsku nejvíce boduje v nedělním hlavním vysílacím čase. Díky seriálu Vinaři se jí letos podařilo zvýšit podíl ve srovnání s loňským zářím o 7 bodů. Platí to i pro mladší skupinu 15-54. Neděle je tak dnem, kdy jsou hlavní komerční konkurenti v prime-timu zatím nejvíce vyrovnaní.

Ve srovnání s loňským zářím si Prima polepšila v prime-time i v úterý a ve čtvrtek. Zásluhu na tom má seriál Svatby v Benátkách, který přispěl k tomu, že hlavní seriál konkurence mírně oslabil. Naopak nižší rating seriálu Cesty domů se odráží na nižším podílu Primy v pondělním a středečním hlavním vysílacím čase než loni v září. Nejvyšší, necelé dvoubodové snížení podílu Primy v prime-time, připadá na pátek. Ani toto snížení ale není zásadní.

První kanál České televize si oproti loňsku vylepšil pozici v hlavním vysílacím čase u mladších diváků (15-54) v úterý a ve čtvrtek. Na zlepšeném podílu se odráží zejména seriál Vyprávěj. Naopak v širší cílové skupině 15+ snížila ČT1 oproti loňskému září svůj podíl zejména v pondělí (loni vysílala Četnické humoresky, letos Život a doba soudce A.K.), dále ve středu (loni Pošta pro tebe, letos Policajti z centra) a v pátek (loni Sanitka, letos Neviditelní).

Podíl TV stanic v %, prime-time 19:00-23:00, září 2014, D15+

zari PT_15+

Hlavní změny vs. září 2013, prime-time, D15+

ČT1 nejvíce ztratila v pondělí (-7 pb.) a ve středu (-6 pb.), ve srovnání s loňským zářím si vede nejlépe v úterý, ve čtvrtek a v neděli (přesto je ale mírně pod loňskou úrovní).

Nova nejvíce poklesla v neděli, v úterý a ve čtvrtek, nejvíce si polepšila v pátek a v sobotu.

Prima nejvíce poklesla v pátek a v pondělí, nejvíce si polepšila v neděli.

Podíl TV stanic v %, prime-time 19:00-23:00, září 2014, D15-54

zari PT_15_54

Hlavní změny vs. září 2013, prime-time, D15-54

ČT1 nejvíce poklesla v pondělí a ve středu, naopak oproti loňskému září zvýšila podíl v úterý a ve čtvrtek.

Nova nejvíce poklesla v neděli, v úterý a ve čtvrtek, nejvíce si polepšila v pátek a v sobotu.

Prima nejvíc poklesla v sobotu, v úterý a ve čtvrtek. Nejvíce si polepšila v neděli.

Zdroj: ATO-Mediaresearch

-mav-