Zima: Seznam.cz se střetne s TV o večerního diváka

čtvrtek, 23. října 2014, 10:14 Internet & Mobil MediaGuru

Pro expanzi firmy potřebuje tuzemská internetová jednička globální trhy.

Tuzemskou internetovou jedničku Seznam.cz čeká na českém trhu v následujících deseti letech především souboj s televizními stanicemi o podíl na trhu a o příjmy z reklamy. Na letošním ročníku konference Czech Internet Forum (CIF 2014) to řekl generální ředitel Seznam.cz Pavel Zima.

„Na českém trhu chceme být velká firma a rozdáme si to s televizemi o to, kdo bude zajímavý pro diváka v osm večer. Věřím, že to bude Seznam,“ řekl Zima.

Šéf Seznamu považuje za důležité, aby Seznam.cz na trhu dále rostl. „Firma buď roste, nebo umře. Na saturovaném trhu, jako je český, je ale růst stále těžší. Seznam.cz teď roste o 3 % ročně, ale to je málo. Proto se musíme pohlédnout po světě,“ popsal návštěvníkům konference Zima. Seznam.cz tak plánuje pro příští roky generovat tržby i z globálních služeb. „Na nové uživatele a nové služby potřebujeme větší trh.“

Na poli startupů připravuje Seznam.cz nové možnosti pro firmy, které vstupují do projektu StartupYard. „Vypíšeme témata, která nemáme čas řešit inhouse a budeme hledat týmy, které by to mohly dělat,“ představil záměr s tím, že z dosavadních projektů ve StartupYardu je velmi zklamaný. „Lidi řeší buď blbosti, anebo si myslí, že postaví nový facebook,“ přiblížil.

Novinky, které Seznam.cz uvedl v některých svých produktech v poslední době, se podle Zimy ujaly. Po změně videokanálu Stream.cz se po počátečním poklesu uživatelé na Stream vrátili, podle Zimy se daří zvyšovat i příjmy z videoreklamy, která teď na Streamu představuje 80 % veškerých příjmů. Osvědčily se prý i nové Firmy.cz, nejnovější změny mají pomáhat i Zboží.cz a seznamka Lidé.cz údajně zastavila pokles.

Velké očekávání má Seznam.cz od nejnovější akvizice, kdy získala 30% podíl ve společnosti TopGis. Do konce roku má spustit placený portál Gisonline. „Je to cesta, jak zmonetizovat Mapy.cz," shrnul záměr Pavel Zima.

-mav-