BigMedia: Měření nepovede ke zdražení outdooru

úterý, 09. prosince 2014, 15:32 Outdoor MediaGuru

Nové měření outdooru se odrazí v obchodní politice až na jaře, říká šéf BigMedia Tomáš Polišenský.

Cenovou politiku společnosti BigMedia, která na trhu outdoorové reklamy prodává plochy skupiny BigBoard Praha, čekají v roce 2015 změny, spojené s uvedením měření sledovanosti venkovní reklamy. MediaGuru.cz to řekl ředitel BigMedia Tomáš Polišenský.  

Asociace měření venkovní reklamy představila výsledky první fáze nového výzkumu pro outdoorové nosiče letos na podzim. Jejím cílem je mj. poskytnout mediálnímu trhu ukazatele o výkonu reklamních kampaní. Výsledky měření se mají promítnout i do obchodních politik provozovatelů venkovních nosičů. BigMedia očekává, že se tak stane nejdříve na jaře roku 2015.

„Asociace měření venkovní reklamy, jejímž jsou všechny firmy skupiny BigBoard členem spolu s euroAWK, plánuje dokončit práce nad projektem Impact v prvním čtvrtletí roku 2015. Do tohoto momentu nebude BigMedia měnit ceníkové ceny jednotlivých nosičů,“ popsal šéf BigMedia.

Po uvedení projektu Impact na trh dojde podle Polišenského k přesunům jednotlivých ploch mezi současnými cenovými kategoriemi tak, aby na ceníkovou cenu každé plochy měl vliv skutečný výkon této plochy. „Obecně nepředpokládáme zdražení našich služeb na základě měření výkonu reklamních ploch. Výsledky projektu Impact chceme využít hlavně k validaci naší cenové politiky a obecně k zařazení outdooru do skupiny médií, poskytujících data o výkonu kampaní,“ dodává Tomáš Polišenský.

BigMedia už v pondělí oznámila, že pro obchodování v příštím roce upouští od poskytování 15% agenturní provize. Zdůvodňuje to podobně jako ostatní hráči na mediálním trhu tím, že provize už neplní svoji původní funkci. „Chceme, aby každý agenturní klient viděl, jakou vlastně slevu dostává – stává se nám, že agenturní klient říká, že 20% sleva je málo, a neuvědomuje si, že vlastně dostává celkovou slevu ve výši 32 %, což je součet slevy a agenturní provize. Zastáváme názor, že klienti se stejným rozpočtem, ve stejném období a na stejných nosičích by měli dostat stejnou cenovou nabídku,“ vysvětluje Polišenský.

O zrušení bonusů pro rok 2015 BigMedia zatím neuvažuje, v žádném případě je ale nebude v příštím roce navyšovat.

-mav-