Magistrát chce novelizovat předpisy o outdooru v Praze

pátek, 19. prosince 2014, 11:50 Outdoor MediaGuru

Praha se připravuje na pozastavení Pražských stavebních předpisů, chystá jejich novelizaci.

Magistrát hl. m. Prahy v pátek 19. prosince oznámil po zasedání své rady, že se připravuje na zneplatnění Pražských stavebních předpisů (PSP) ze strany ministerstva pro místní rozvoj. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová záměr pozastavit PSP primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) oznámila tento týden ve středu.

Náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice) na páteční tiskové konferenci uvedl, že magistrát hodlá po obdržení rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) využít veškeré právní prostředky, včetně žaloby, a kroky k nápravě situace. Stropnický předpokládá podání správní žaloby u správního soudu: „Chceme vědět, zda podle soudu má MMR právo na pozastavení Pražských stavebních předpisů.“

Už teď se magistrát snaží najít způsob, jak předejít nekontrolovanému prodlužování stavebních povolení na venkovní plochy po zneplatnění PSP. Podle předpisů, platných od října letošního roku, by totiž měla být výstavba nových venkovních ploch nad 6 m2, v památkové zóně větší než 4m2 zakázána. Stávající velkoformátové reklamní plochy, které jsou většinou povoleny jako dočasné stavby, v budoucnu (do pěti let) nedostanou povolení. „Připravujeme komplex několika opatření, kterým zamezíme jakékoliv anarchii po přechodnou dobu,“ uvedl Stropnický.

V přechodné době budou PSP novelizovány. Podle Matěje Stropnického by bylo optimální, kdy měl magistrát na novelizaci čas do konce roku 2015.

Z vedení Institutu plánování a řízení (IPR) byl též odvolán jeho šéf Tomáš Ctibor, jeho dočasným řízením byla pověřena architektka Pavla Melková. V pátek 19. prosince magistrát vypsal výběrové řízení na nového ředitele/ředitelku IPR. Uzavřeno by mělo být 30. ledna.

-kch-