Tumblr předstihl Instagram, ze sítí roste nejrychleji

úterý, 02. prosince 2014, 15:04 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Mikroblogovací platforma Tumblr, kterou vlastní společnost Yahoo!, se stala nejrychleji rostoucí sociální sítí na světě. Ve svém růstu předstihla dokonce i Instagram. Naopak mezi nejpomaleji rostoucí patří Facebook, který však i přesto zůstává mezi sociálními sítěmi z pohledu počtu uživatelů jedničkou. Vyplývá to ze studie společnosti GlobalWebIndex (GWI).  

Podle studie, jež byla realizována na vzorku více než 40 tisíc uživatelů ze 32 zemí, vzrostl za posledních šest měsíců počet aktivních uživatelů sítě Tumblr o 120 %, jeho uživatelská základna přitom o 45 %. Druhou nejrychleji rostoucí sítí je Pinterest, u níž se počet aktivních uživatelů zvýšil o 111 %. Pro srovnání, u Instaramu se počet aktivních uživatelů zvýšil jen o 64 %.

Facebook, u nějž počet aktivních uživatelů vzrostl jen o 6 %, jeho stávající američtí a britští uživatelé používají méně často. Téměř polovina respondentů (45 %), u teenagerů dokonce 54 %, uvedla, že je již tato sociální síť tolik nezajímá, 37 % z nich nudí a pro 18 % již není tak „cool“ jako dřív.

GWI-social-growth

Výsledky studie mimo jiné dokazují stále sílící trend multi-networkingu, kdy internetoví uživatelé využívají široké spektrum sociálních sítí. Nelze tedy očekávat, že by přišla síť, která by všechny ostatní zcela nahradila.

-kch-